НОВИНИ

След 46 секунди: Италианска боксьорка се отказа от мач с интерсексуална съперничка

През 2023 г. Имане Хелиф е дисквалифицирана от Международната боксова асоциация заради това, че не е издържала тестовете за потвърждаване на женска полова идентичност

Анджела Карини Имане Хелиф
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:49, 01.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Бокс
Слушай новината

Италианската боксьорка Анджела Карини се отказа само 46 секунди след началото на мача си с алжирката Имане Хелиф. Карини заяви след срещата, че не е имало как да продължи, тъй като е почувствала прекалено силна болка.

Мачът в категория до 66 килограма при жените бе първи и за двете на Олимпийските игри в Париж и предизвика огромен медиен интерес, след МОК допусна до участие в Игрите Хелиф и тайванката Ю-Тин Лин. През 2023 година и двете бяха дисквалифицирани от Международната боксова асоциация (ИБА) заради това, че не са издържали тестовете за потвърждаване на женска полова идентичност.

"Нямаше как да продължа мача. Усетих голяма болка в носа си и казах "стоп". Нямаше смисъл да продължавам. Още от първия удар носът ми протече. Това можеше да бъде мачът на моя живот, но в момента трябваше да мисля на първо място за сигурността си", каза 25-годишната Карини, която е бивша световна вицешампионка.

Тя коментира и ситуацията с Хелиф, която според разпоредбите на Международния олимпийски комитет, който организира боксовия турнир, покрива изискванията за участие в боксовия турнир при жените.

"Аз тренирам с моя брат. Винаги съм се била срещу мъже. Но днес болката беше прекалено силна. Винаги съм излизала на ринга с чувството за дълг към моята страна, но днес не успях да го защитя, защото не можех да се бия повече", каза още Карини през сълзи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кенет Мертен оцени високо сътрудничеството на МВР и правоохранителните органи на САЩ
Кенет Мертен оцени високо сътрудничеството на МВР и правоохранителните органи на САЩ
Съдът решава да пусне ли от ареста Марин Димитров
Съдът решава да пусне ли от ареста Марин Димитров