НОВИНИ

Румен Радев: Вярвам, че нашите спортисти ще се раздадат докрай, за да видим българския флаг развят в Париж

В спорта влагат страшно много финансови средства, които ние като държава все още не можем да вложим, заяви държавният глава

Румен Радев: Вярвам, че нашите спортисти ще се раздадат докрай, за да видим българския флаг развят в Париж
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:45, 26.07.2024
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът Румен Радев вярва, че българските спортисти ще донесат поводи за гордост на страната с представянето си на Олимпиадата в Париж.

Държавният глава е във френската столица от вчера, а довечера ще бъде сред официалните гости на официалното Откриване на Игрите, които ще продължат до 11 август.

"Светът отново е Олимпидата и Париж посреща XXXIII-ите летни олимпийски игри за съжаление в трудна ситуация на остри конфликти, кризи и противопоставяне, но както вчера заяви председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах - в момента Олимпийските игри са единственото събитие, което може да обедини света, защото Олимпийските игри винаги са били символ на мир, разбирателство и добросъседство. Аз дълбоко вярвам, че идеалите и принципите, върху които е изградено олимпийското движение, ще продължат да ни обединяват и да ни вдъхновяват за един по-мирен, по-справедлив свят", коментира Радев пред журналисти в посолството на България в Париж, където присъства на изложба на българския скулптор и поп-арт художник Владимир Николов.

Президентът участва снощи в среща на върха в двореца „Лувър“, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие.

"Снощи беше знаменателно събитие, защото множество правителствени и държавни ръководители от целия свят, ръководители на международни организации като ООН, ЮНЕСКО, Световната здравна организация, застанахме зад Парижкото споразумение за спорт и устойчиво развитие. Едно споразумение, което поставя фокуса върху нашето бъдеще и младите хора. Тяхното равенство и достъп до спорт, борба със затлъстяването и обездвижването, също така всичко необходимо, така че младите хора да се развиват и физически, и духовно. И всички онези цели и задачи, които преди годни още поставихме в президентската институция с инициирането на инициативата „Спортувай с президента“ . И аз много се надява, че тези именно цели и задачи се поставят на едно световно ниво. И Париж направи много повече, така че нашите млади хора да спортуват", обясни той.

Румен Радев не пропусна да изтъкне и приноса на България към олимпийското движение.

"Нека не забравяме мястото на България в олимпийското движение. Ние сме горди, че сме сред 14-е, които през 1896 година възраждат олимпийското движение в Атина. Оттогава България винаги е вземала достойно място на всички Олимпиади и със своите230 медала и 55 титли ние, катo изхождаме от размера на нашата държава и като население, можем да бъдем горди, защото това е много високо постижение. Аз вярвам, че нашите спортисти, днес, които са тук в Париж, ще дадат всичко от себе си, за да докажат високия спортен дух и борбеност и ще се раздадат докрай, така че отново да бъдем горди и да видим българския флаг развят", каза той.

"Искам да използвам случая да благодаря на Българския олимпийски комитет, на Министерството на младежта и спорта, които през годините правиха максимално възможното в тази сложна ситуация в България да създадат условия, в които нашите спортисти да могат да се подготвят, защото конкуренцията в областта на спорта става все по-ожесточена. Тук се влагат страшно много финансови средства, които ние като държава все още не можем да вложим. Нашите спортисти компенсират дефицитите в редица области с невероятна качества и най-вече силна мотивация и всеотдайност", допълни Радев.

Държаният глава се надява Олимпиадата да допринесе за намаляване на конфликтите и за един по-мирен свят.

"Имаше призиви за спиране на конфликтите, но както се вижда те не спират нито в Украйна, нито в ивицата Газа, нито по други места. Но както заяви вчера Томас Бах, олимпийските игри в момента не могат да донесат мир, но те работят, така че да се изгражда култура за мир, което е много важно. И аз се надявам с всяка една Олимпиада светът ще става все по-мирен и няма да допуска такива кръвопролитни конфликти", заяви той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна "Hills of rock 2024", очакват се над 60 000 почитатели на твърдото звучене
Започна "Hills of rock 2024", очакват се над 60 000 почитатели на твърдото звучене