НОВИНИ

Антъни Блинкен пристигна в Саудитска Aрабия

Протестите в американските университети продължават

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:41, 29.04.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Саудитска Aрабия - първата спирка от поредната му близкоизточна обиколка от началото на конфликта между Израел и Хамас миналата година.

Основната му цел - постигане на временно примирие и облекчаване на хуманитарната криза в Газа. В Съединените щати студентските протести в защита на палестинците продължават.

В Рияд американският държавен секретар Антъни Блинкен се среща с висши саудитски ръководители. Ще разговаря и с партньори от още 4 държави - Катар, Египет, Обединените арабски емирства и Йордания.

Сред основните акценти ще бъде управлението на Газа след края на войната, както и постигането на временно примирие. Преди началото на визитата от Белия дом очертаха дневния ред на държавния секретар.

"На първо място в списъка със задачи на държавния секретар Блинкен е да продължи да работи за временно прекратяване на огъня. Желанието ни е то да продължи около 6 седмици. Това ще позволи да бъдат изведени всички заложници. И той ще работи за това много здраво! Блинкен ще говори с Израел за намерението му да атакува Рафа и за възможността да преосмисли тези свои намерения", заяви Джон Кърби, съветник по националната сигурност към Белия дом.

В Кайро се очаква да бъдат подновени преговорите между Израел и представители на радикалната палестинска групировка Хамас. Тел Авив заяви, че ако бъде постигнато споразумение, което включва освобождаване на заложниците, може да отложи планираната си военна операция в град Рафа.

Пропалестинските протести в американските университети продължават. През изминалите 24 часа обаче контра демонстрациите в защита на израелската позиция станаха по-видими и шумни. В палатковия лагер в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис се стигна до напрежение.

Наложи се намесата на университетската полиция, която успя да раздели двете групи. Шествията в защита на палестинците продължават и в Йеил. Съобщава се и за още арестувани в други американски висши учебни заведения. Протести в защита на палестинците и в щата Кънектикът.

"Дойдохме тук, за да покажем, че палестинците са хора. Тук сме, за да покажем, че човечността е по-важна от парите. Защото Америка подкрепя Израел за пари!", допълни Стивън Джонсън, Кънектикът.

Междувременно американският президент Джо Байдън е разговарял с премиера на Израел Бенямин Нетаняху по телефона. Вашингтон отново е потвърдил подкрепата си за Тел Авив, но е предупредил и за тежки последствия в случай на сухопътна операция в град Рафа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Дармщадт: Това е като 102-годишна баба, за която знаеш, че един ден ще си отиде и този ден неизбежно идва
Президентът на Дармщадт: Това е като 102-годишна баба, за която знаеш, че един ден ще си отиде и този ден неизбежно идва
Ангелос Постекоглу: Бих дал малко от ентусиазма на Кристиан Ромеро на останалите
Ангелос Постекоглу: Бих дал малко от ентусиазма на Кристиан Ромеро на останалите