НОВИНИ

Антонина Зетова: Не можем да осъзнаем с точност, това което направихме

Шампионската титла е резултат от много труд, всеотдайност и фокус към цялата дейност, коментира старши треньорът на европейските шампионки.

антонина зетова
Снимка: bgvolleyball.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: BGvolleyball
21:16, 14.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор по волейбол на България за девойки под 18 години триумфира с шампионската титла на Европейското първенство в Румъния и Гърция.

Под ръководството на старши треньора Антонина Зетова младите ни „лъвици“ сътвориха подвиг, като отстраниха европейския шампион Италия с 3:2 след като изоставаха с 10:14 в тайбрека, но направиха обрат до 18:16 в полуфиналния сблъсък, а след това надиграха категорично Белгия с 3:0 гейма в големия финал, който се проведе в Блаж.

За самата Антонина Зетова това е втори медал, като селекционер на национален отбор, след като изведе жените под 23 години на България до бронз на световното първенство в Словения през 2017 година.

"Все още не можем да се отърсим от режима, от който свикнахме през последните дни. Не можем да осъзнаем с точност, това което направихме. Виждаме и знаем каква радост носим на обществото, но някак си ни още не знаем какво трябва да се случи. Но определено ни изпълва огромна радост", сподели тя.

"Това е резултат от много труд и всеотдайност. И не само, защото на европейското първенство нямаше отбори, които да не са се трудили. Може би ние бяхме по-фокусирани, може би искахме повече победата. Като че ли имахме повече яснота какво трябва да направим, за да постигнем този успех. В допълнение имахме и късмет", продължи старши треньорът на българките U18.

"Естествено, че поколението е талантливо, но няма как без фокус и без желание. Смятам, че момичетата успяха да направят един много сплотен и силен колектив, който успя да се обедини от идеята, която имах за начина на игра, за поведението на игрището и за подготовката на мачовете. Въобще за интерпретацията на тези силни мачове, които ни очакваха. Те успяха да се справят, въпреки по-малката конкуренция във вътрешното ни първенството и въпреки опита, който те не притежаваха. Тази липса на опит до голяма степен влияе на резултатите и на тяхната увереност за това, какво могат, когато играят с по-силни отбори. Децата могат, обаче нямаха тази увереност. Но след това постепенно тя дойде", уточни опитната специалистка.

"За един успех, трябва да има една алхимия между състезатели и треньор. Уважение и доверие. Аз виждам, че тези момичета ми се доверяват. А те не ми се доверяват, защото съм много добър треньор, а защото имам много опит натрупан в европейски първенства, важни мачове, в двубои срещу силни отбори и това им го предавам. В някои моменти помагането от моя страна беше не толкова технически, а по начина, по който те трябва да интерпретират дадени ситуации дадени мачове", завърши Антонина Зетова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели 11 златни медали от световното първенство по кану-каяк за ветерани в Пловдив
България спечели 11 златни медали от световното първенство по кану-каяк за ветерани в Пловдив
Овладени са пожарите във Владиславово и Сълзица
Овладени са пожарите във Владиславово и Сълзица