НОВИНИ

Армията: Военният потенциал в Черно море е в полза на Русия

Александър Марков
от Александър Марков
20:38, 07.04.2021
11875
Чете се за: 02:35 мин.
Европа
Слушай новината

Запазва се потенциалът за значително военно противопоставяне в Черноморския регион. Изводът е на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. В документа пише също, че страната ни е обект на хибридни атаки, купува подводница и не успява да попълни състава на Сухопътните си сили.

Черноморският регион е сред основните източници на напрежение, според военните.

Нарушеният стратегически военен баланс в региона на Черно море в полза на Русия е една от най-големите заплахи пред сигурността на България, предупреждават военните.

Противопоставянето в Източна Украйна, милитаризацията на незаконно анексирания Крим, замразените конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия са основни дестабилизиращи фактори.

"Руската армия цялата се намира в проверка на бойната готовност. В следващите три месеца се предвижда да се проведат около 4000 учения. Сериозно е положението на украинско-руската граница. Там, също така, е струпана военна групировка, която предизвиква сериозно безпокойство в Украйна. Черноморският флот е с нараснал ударен потенциал", заяви генерал-майор Съби Събев, преподавател по Национална и международна сигурност.

Остава възможността за значително военно противопоставяне, а пандемията ограничава възможностите на дипломацията да регулира конфликтите в региона. НАТО и ЕС остават основен източник на сигурност за България.

"Русия спря да вярва в идеята за сътрудничество с нас и това беше видимо при употребата на военна сила срещу Грузия през 2008 г. и агресивните действия срещу Украйна и незаконното анексиране на Крим през 2014-а", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

България проучва възможността да купи подводница, а по съвместен проект с Гърция и Франция - и подводни безпилотни апарати.

"На нас ни трябват възпиращи брегови ракетни комплекси, нужни са също така и съвременни средства за противовъздушна и противоракетна отбрана от типа на "Патриот", коментира генерал-майор Съби Събев, преподавател по Национална и международна сигурност.

Тревожно нисък е окомплектованият състав на Сухопътните войски - 75%, а резервът е пълен едва 13%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готова е новата сграда на УНСС
Готова е новата сграда на УНСС
Туристическият бранш у нас настоява за признаване на ваксинационните сертификати
Туристическият бранш у нас настоява за признаване на ваксинационните сертификати