НОВИНИ

"Арогантният милионер", който ще въдворява ред във финала на УЕФА Евро 2020

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:09, 09.07.2021
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Остават по-малко от три дни до големия финал на УЕФА Евро 2020 между Англия и Италия на "Уембли", а всички футболни фенове вече с нетърпение очакват най-важният мач от първенството.

Атрактивната Италия или прагматичната Англия, това е въпросът, който всички си задават преди големия двубой.

Със сигурност обаче, освен представянето на 22-ата на терена, зрителите ще следят под лупа всяко едно действие и на главният съдия - Бьорн Кайперс.

Вчера УЕФА официално оповести, че 48-годишният нидерландец е избран да ръководи най-важния мач на УЕФА Евро 2020.

Но кой всъщност е Бьорн Кайперс?

Кайперс е роден на 28 март 1973 година в Олдензаал, източна Нидерландия. Неговият баща е бил футболен съдия на аматьорско ниво, откъдето произлиза интересът към играта на малкия Бьорн.

По любопитно стечение на обстоятелствата, бъдещата жена на Кайперс ще се окаже внучка на Андриес ван Льовен, бивш международен съдия от Нидерландия.

Но както повечето арбитри, Бьорн има и друга професия, в която е не по-малко успешен.

Кайперс завършва бизнес администрация в университета в Ниймеген през 2001 година, след което се присъединява към семейната компания "C1000", която развива успешна верига от супермаркети в Нидерландия.

През 2015 година веригата става част от "Джъмбо Супермаркет", където понастоящем Кайперс е съсобственик.

Междувременно 48-годишният нидерландец притежава и няколко фризьорски салона, разположени в неговия роден град Олдензаал.

По непотвърдена информация, към днешна дата се счита, че състоянието на Бьорн Кайперс възлиза на около 15 милиона евро.

На футболния терен пък нидерландецът се появява за първи път през 2002 година, когато ръководи мач от второто ниво в Нидерландия. От 2005 година пък Кайперс неизменно ръководи мачове от елитната Ередивизи.

През 2006 година Бьорн става официален съдия на ФИФА и започва да ръководи международни мачове, като е ръководил финалите на Европейските първенства до 17, и до 19 години през 2006 и 2009 година.

Същата тази 2009 година бележи началото на кариерата на Кайперс и в евротурнирите, която впоследствие се развива повече от успешно.

Нидерландецът ръководи финалите в Лига Европа през 2013 и 2018 година, а през 2014 година в Лисабон е главен съдия на финала в Шампионската лига между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид.

Бьорн също така е бил считан за първи избор да свири на финала на турнира на богатите през 2012 година между Байерн Мюнхен и Челси.

Негов анализ на решенията му по време на 1/4 финала в турнира между Милан и Барселона обаче не се харесват на Пиер Луиджи Колина и италианецът, по онова време ръководител на съдиите в УЕФА, решава да назначи за арбитър на финала неговия сънародник Никола Рицоли.

Кайперс също така е известен с това, че наблюдава внимателно видеа на отборите, чиито мачове ръководи, изучавайки позиционирането на играчите по терена и техните реакции.

Самият той споделя, че най-трудната му подготовка е била за гореспоменатия мач между Барселона и Милан, заради характерния стил и бързите подавания на "каталунците".

В личен план Бьорн определено не е считан за любимец на своите колеги в Нидерландия. В секретен доклад на местната съдийска комисия, Кайперс е определен като "добър, но арогантен човек, който мисли твърде много за себе си".

Независимо от това 48-годишният нидерландец е един от най-успешните съдии през последните сезони в УЕФА и напълно заслужено ще получи частта да ръководи най-важния мач от УЕФА Евро 2020.

Поглед в миналото ни показва, че Кайперс вече е бил съдия в мач между Италия и Англия, като той свири срещата им от Група "D" на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, завършил с победа с 2:1 за "Скуадрата".

Кой обаче ще излезе краен победител на 11 юли на "Уембли", предстои да разберем?

Битката за трофея, разбира се, ще може да наблюдавате в неделя от 22:00 часа НА ЖИВО в ефира на БНТ 1, БНТ 3 и на сайта ни bntnews.bg/sport.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската спецпрокуратура започна проверка на ОП "Околна среда"
Европейската спецпрокуратура започна проверка на ОП "Околна среда"
Киелини: Англия е на финал, защото изигра почти всичките си мачове на "Уембли"
Киелини: Англия е на финал, защото изигра почти всичките си мачове на "Уембли"