НОВИНИ

Асен Василев: Няма да допускаме да се създават гета с ниско заплащане

На опашката сме на Балканите по минимални възнаграждения, посочи финансовият министър

Николай Минков
от Николай Минков
14:34, 21.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
асен василев допускаме създават гета ниско заплащане
Слушай новината

933 лв. става минималната работна заплата от 1 януари, заяви Асен Василев по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това ще стане факт, ако депутатите приемат проектобюджета.

"В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас, а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", обясни Василев.

В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични инвестиции. По последната редакция те са 9,983 млрд. лева, почти 10 млрд. лева, което е 25% увеличение спрямо разчета за 2023 г.

По думите на финансовия министър Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите.

Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. Той съобщи за нарастване на заетостта и за намаляване на безработицата. Средната безработица е 4 на сто. Ръстът на възнагражденията, който се планира, е около 11 на сто.

Бюджетът общо възлиза под 36 на сто от БВП.

По искане на партиите в Народното събрание капиталовата програма ще бъде разделена на две приложения. Едното е за инвестиции в общините и другото за инвестиции в национални приоритетни проекти.

"Това е първа стъпка към истинско капиталови бюджетиране", зави Асен Василев.

Запазват се редица политики. Няма промяна в данъчните ставки. Продължава политиката от 2021-ва година за запазването на данъчния кредит за отглеждане на дете, който е 6000 лева на дете.

Учителската заплата се формира на база 125 на сто от средната заплата.

Запазват се всички програми за инвестиции в детски градини и ремонти на училища. Предвиждат се 80 млн. лева за учебници, 93 млн. лв. увеличение на средства за храна и издръжка на ученици, 50 млн. лева за спортни площадки и физкултурни салони. 38,4 млн. за академичния състав. 6 млн. се отпускат за стипендии. 100 млн. за Софийския университет "Свети Климент Охридски". В здравеопазването са предвидени 68 млн. за повишаване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ-тата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хутите поставиха условия за освобождаване на похитения кораб с българи на борда
Хутите поставиха условия за освобождаване на похитения кораб с българи на борда
Първи наказания за полицаи след протеста срещу ръководството на БФС
Първи наказания за полицаи след протеста срещу ръководството на БФС