НОВИНИ

Асен Василев се обяви за трайно увеличение на всички пенсии, а не за еднократни надбавки

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:00, 02.04.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
асен василев обяви трайно увеличение всички пенсии еднократни добавки
Снимка: БТА
Слушай новината

Министърът на финансите в оставка Асен Василев се обяви за трайно увеличение на всички пенсии, а не за еднократни надбавки.

"Както знаете нашата позиция е трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Моят призив към НС е да не се заиграваме с популизма, а да има трайно увеличение, както е заложено по швейцарското законодателство", заяви той.

Асен Василев посочи, че минималната пенсия се е повишила двойно само за три години - от 2020 до 2023 г.

"През 2009 г. минималната пенсия е 136 лв, прeз 2020 г. - 250 лв. Забележете, през 2023 г. минималната пенсия скача почти двойно - 523 лв. От 1 юли 2024 минималната пенсия става 580 лв.", подчерта той.

На въпрос дали има средства, предвидени в бюджета, за това увеличение, Василев отговори:

"Министерството на финансите се обърна към НОИ, за да се уточнят разчетите. До края на февруари са събрани 6 млн. лева повече, отколкото е предвидено. Към март очакваме да са към 10 млн. лева повече. Дали ще са 40 милиона, колкото са нужни, още никой не може да прогнозира. Ако средствата са натрупани, няма да има проблем. Но сега има само десет милиона. Ако не се съберат още 30 милиона, е проблем. Записаното е в бюджета да се намерят от вътрешни спестявания. Моето мнение е, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички, а не на 25 % от пенсионерите, за да няма ощетени хора. Разлика от три лева ще доведе до това някои да получат добавки, други не. Това според вас честно ли е?", попита риторично министърът на финансите в оставка.

"Моето мнение е, че пенсиите трайно трябва да се вдигнат на всички пенсионери, а не да се дават еднократно добавки", посочи Василев.

По-рано днес от ГЕРБ-СДС и ДПС съобщиха, че по инициатива на социалната и бюджетната комисии ще внесат промени в бюджета на ДОО за еднократни суми за пенсионерите под линията на бедност. Става дума за 40 милиона лева.

"Държавата трябва да възстанови традицията, при която пенсионерите получават добавки", заяви в парламента Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Тези суми ще станат факт с вътрешни размествания на бюджета. След анализ на приходите и разходите ще търсим други възможности да подкрепим тези социално-уязвими групи", допълни Йордан Цонев от ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силният вятър в Русе събори изсъхнало дърво върху контактната тролейбусна мрежа
Силният вятър в Русе събори изсъхнало дърво върху контактната тролейбусна мрежа
Лъчезар Димов е новият директор развитие на детско-юношеския футбол на БФС
Лъчезар Димов е новият директор развитие на детско-юношеския футбол на БФС