Асен Василев: Заварихме липса на контрол при договори и поръчки, системно несъбиране на данъци в НАП

от БНТ
12:15, 15.06.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
асен василев
Слушай новината

Това, което ние заварихме още на първия ден и то не беше изненада за никой от колегите във финансовия сектор или за българските граждани, е, че мерките бяха бюджетирани до края на март, бяха удължени с вземания от най-различни пера до края на месец май и реално нямаше в бюджета оставено финансиране, за да може те да продължат. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на съвместен брифинг с премиера и министри за отчет на дейността на правителството от встъпването му в длъжност.

"Актуализация на бюджета не беше направена. Нашата първа задача беше да изработим План сметка за изборите, за която имахме един работен ден, освен това да осигурим ритмичната работа на правителството, така че да няма сътресения. Това се случи. Част от мерките продължиха във формата, в който бяха. Част от мерките след разговори с работодатели и синдиката успяхме да преформатираме, успяхме да осигурим извънбюджетен ресурс в порядъка от 2,5 млрд., с което да надградим съществуващите мерки и да направим наистина една програма за възстановяване на бизнеса, като запазим мерките насочени към най-уязвимата част от населението", каза министърът.

Другото нещо, което са заварили е било липсата на контрол при възложенията и изпълнения на договори и поръчки. Тези пари бяха харчени безконтролно, каза той.

"Видяхме системно несъбиране на данъци в НАП, в последните 30 дни виждаме повишена събираемост. Благодарение на това и предприетите конкретни мерки вече виждаме една изпреварваща събираемост и очакваме да съберем доста повече в бюджета, отколкото е заложено предварително" категоричен е министърът.

Стефан Янев: Реалистичната картина показва корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма

Наваксани са и изоставянията в Агенция "Митници". Василев даде пример с Терминал Росенец, където е имало само 7 митничари на щат, които правят 24-часови смени. Вече е увеличен щатът на Агенция "Митници", има и екипи на "Гранична полиция". В момента има комбинирани екипи, които установяват ефективен контрол на това пристанище, което е най-голямото пристанище за внос на нефтени продукти.

Проверките са установили и касови апарати от 2018 г., които не са подавали информация към НАП.

Министерство на финансите е предприело също затегнат контрол върху т.нар. "инхаус поръчки".

"Наблюдава се, че през последните 4 години вместо да се използва Законът за обществените поръчки и да се спазват правилата по възлагане, горе-долу половината държавен ресурс е минал през инхаус поръчки. Това са непрозрачни поръчки, директно фирмите се договорят с частни подизпълнители, не минават през Закона за обществените поръчки, тръжни процедури и обжалвания. Използва се вратичка в закона за спешни и неотложни случаи, което се е превърнало в порочна практика. Там сме предприели вече мерки с Агенцията за обществени поръчки всички тези инхаус процедури да бъдат публикувани. С Министерство на правосъдието работим по решение на Министерски съвет, което силно да ограничи тази практика.
Вкарали сме АДФИ в големите възложители на обществени поръчки, които използват т.нар. огледални договори, където държавната структура дава на свое подразделение договор за изпълнение и подразделението го възлага на частни изпълнители. Това е направено с цел да се заобикаля закона за обществените поръчки", каза Василев.

Той уточни, че е прокарано решение на Министерския съвет, което да установи голям теч за купуването на дърва за отопление - където "около 300 лв. на тон са текли в нечии джобове".

ПОДРОБНОСТИ ЗА ОТЧЕТА НА ПРЕМИЕРА И ШЕСТИМА МИНИСТРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бус за ваксинации: Пункт на колела тръгва из София (Снимки)
Бус за ваксинации: Пункт на колела тръгва из София (Снимки)
Предлагат зелен коридор за празни тирове на ГКПП "Кулата"
Предлагат зелен коридор за празни тирове на ГКПП "Кулата"