НОВИНИ

Астронавт на НАСА, преживял авария в Космоса, подкрепи "заложниците на МКС"

Франк Рубио държи рекорда на САЩ за най-продължителен единичен космически полет със своята 371-дневна мисия

Астронавтът на НАСА Франк Рубио
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:02, 03.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Астронавтът на НАСА Франк Рубио подкрепи двамата си колеги Буч Уилмор и Суни Уилямс и ги призова да продължат да се справят все така добре с работата си на Международната космическа станция, предаде АП. Уилямс и Уилмор останаха на борда на МКС поради проблеми с новата капсула "Старлайнър" на компанията "Боинг". Двамата са от юни на станцията, където трябваше да останат само една седмица.

Франк Рубио много добре разбира своите колеги, които до февруари 2025 г. няма да могат да се завърнат на Земята, тъй като самият той премина през подобно премеждие. Неговото посещение на Международната космическа станция продължи малко повече от година, два пъти повече от планираното.

Снимка: БТА, архив

През последните две седмици той помага усилено на приятелите си, за да ги подкрепи във възникналата ситуация с удължения им престой. Рубио е разговарял с Уилямс и е изразил гордост от начина, по който тя и Уилмор се справят.

Уилямс и Уилмор трябваше да се върнат на Земята с капсула "Старлайнър" на Боинг още през юни, седмица след като капсулата пое на първия си изпитателен полет с екипаж. След обстойни тестове и анализи на проблемите с двигателите и изтичането на хелий, НАСА реши, че ще е по-безопасно "Спейс Екс" да ги прибере у дома - това обаче ще се случи едва през февруари догодина, повече от осем месеца след излитането им.

"Старлайнър" трябва да се върне самостоятелно на Земята в петък - на 6 септември.

Снимка: БГНЕС, архив

"Справят се много добре, позитивни са и дават страхотен пример. Освен това помагат в космическата станция като извършват много допълнителна работа", каза Рубио за Асошиейтед прес.

Мисията на Рубио беше удължена, след като руската капсула "Союз" беше ударена от космически боклук и от нея изтече цялата охладителна течност. За него и двамата му руски колеги от екипажа трябваше да бъде изпратен нов кораб "Союз", с който те се върнаха на Земята през септември миналата година. Рубио държи рекорда на САЩ за най-продължителен единичен космически полет със своята 371-дневна мисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Донев и Александър Петров с успешно начало на турнир в Пирот
Габриел Донев и Александър Петров с успешно начало на турнир в Пирот
Най-малко 41 жертви и над 180 ранени при руски удари в Полтава
Най-малко 41 жертви и над 180 ранени при руски удари в Полтава