НОВИНИ

Екипажът от най-дългата мисия на Международната космическа станция се върна на Земята (Снимки)

екипажът дългата мисия международната космическа станция върна земята снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:34, 27.09.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

Екипажът на космическия кораб "Союз МС-23" се завърна на Земята след най-дългата мисия в историята на Международната космическа станция.

Русия остава на МКС през следващите две години

С кораба, който кацна в степите на Казахстан, югоизточно от град Жезказган, се завърнаха космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, който беше и специален кореспондент на руската осведомителна агенция, и астронавтът на НАСА Франк Рубио. Спасителен екип се отправи към спускаемия апарат, за да помогне на членовете на екипажа да излязат.

През цялото време на спускането Прокопиев съобщаваше на наземните диспечери, че и тримата се чувстват добре. Двамата космонавти и американският астронавт изпитаха повече от четири пъти силата на гравитацията, докато капсулата им преминаваше през атмосферата.

"Союз МС-23" се разкачи от Международната космическа станция минута по-рано от предвиденото и се спусна на Земята за около три часа и половина.

Прокопиев, Петелин и Рубио пристигнаха на космическата станция с кораба "Союз МС-22" на 21 септември м.г. Първоначално беше планирано екипажът да се завърне през пролетта след 180 дни в орбита, но мисията им трябваше да бъде удължена с шест месеца до 27 септември заради авария на космическия им кораб "Союз МС-22", която се случи на 15 декември 2022 г.

За да се осигури безопасното завръщане на двамата космонавти на Роскосмос и астронавта на НАСА на Земята, на МКС през февруари в безпилотен режим беше изпратен корабът "Союз МС-23".

Така мисията на Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франк Рубио продължи 371 дни в орбита, ставайки най-дългата в историята на Международната космическа станция.

По-рано през месеца Прокопиев и Петелин поставиха рекорд за най-дълъг престой на Международната космическа станция в рамките на една експедиция. Двамата космонавти подобриха постижението на своя колега Пьотър Дубров, който работи на станцията 355 дни, 3 часа, 45 минути и 21 секунди.

Франк Рубио от своя страна постави рекорд за най-продължителна космическа мисия на американски астронавт. Рубио подобри постижението на сънародника си Марк Ванде Хей, който през 2021 - 2022 г. работи на МКС 355 дена.

Неговият рекорд може да се запази известно време, тъй като засега НАСА не планира

Снимки: БТА

От изстрелването им от Казахстан през септември миналата година досега те са навъртели 253 милиона километра и са обиколили Земята близо 6000 пъти.

Рекордът за най-дълъг космически полет принадлежи на руснака Валерий Поляков, който през 1994-1995 г. прекара на станцията "Мир" 437 дни, 17 часа, 58 минути и 17 секунди. Следва Сергей Авдеев с 379 дни, 14 часа, 51 минути и 10 секунди през 1998-1999 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева и Елизара Янева се класираха за 1/4-финалите на двойки на европейското лично първенство по тенис до 16 г.
Росица Денчева и Елизара Янева се класираха за 1/4-финалите на двойки на европейското лично първенство по тенис до 16 г.
Дете пострада при катастрофа в София
Дете пострада при катастрофа в София