НОВИНИ

Атаки срещу сирийци в Турция и изтичане на техните данни - преглед на арабския печат

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 10.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Областта Кайсери в централна Турция стана свидетел на зачестили атаки срещу имуществото на сирийски бежанци. Подпалвани бяха техните домове, магазини и коли. Според турските медии атаките са започнали след новина, че сириец тормози турско момиче. Държавните власти в Кайсери обаче потвърдиха, че момичето е сирийско, а не турско, и че обвиненият младеж е неин братовчед и страда от психическо разстройство,
пише кувейтският вестник "Ал-Кабас".

Събитията хвърлят сянка върху регионите на Северна Сирия, особено градовете, които се намират под турски контрол. Сирийски граждани протестираха срещу начина, по който турците се отнасят със сирийците в Кайсери. Съобщава се за случаи, в които сирийски демонстранти са блокирали пътя на турски камиони и са им пречили да се движат. Червените знамената с полумесец на някои правителствени сгради са били заменени със знамена на сирийската революция, което е довело до избухването на сблъсъци, причинили смъртта на най-малко седем души, съобщава Дойче веле на арбаски.

Според изявление, публикувано от турското министерство на вътрешните работи: "Анонимна група, наречена "Турско въстание", ръководена от четиринадесетгодишно момче, е публикувала чрез приложението Телеграм призив за демонстрации срещу сирийските бежанци в квартал Султанбейли в Истанбул. Групата е публикувала и личните данни на милиони сирийци, бежанци и такива с туристическо пребиваване, съобщава канала "Al-Hurra". Изтеклите данни включват имената и номера, издаден от имиграционият отдел, имената на родителите и квартала, в който живее, допълва източникът.

Сайтът "Араби 21" цитира турския вестник "Йени Сафак", и съобщава, че "17-годишното сирийско момче Ахмед Ал-Найеф е намушкано до смърт от трима турски граждани, докато се връщало от работа в дома си в района на Серик в Анталия. Вестникът добавя, че жертвата, станала жертва на расистки изказвания и подбуждане към ксенофобия, е бил работещ и той е издържал семейството си.

От известно време сирийците в Турция страдат от редица заплахи, свързани с техния правен статут и достъп до официални документи, жертва са на дискриминация и нападки срещу личността и имуществото им - пише в съвместно изявление, подписано от 73 сирийски правозащитни, хуманитарни и граждански организации, съобщава уебсайтът "Енаб Балади". Според документа те живеят при трудни условия след последиците от опустошителното земетресение и са жертва на произволни кампании за принудително депортиране, които са наричани "доброволно завръщане". По време на изборната кампания в Турция, няколко политически партии са възприели расистка реторика - добавя източника.

В изявлението се призовава турското правителство да изпълни своите национални и международни задължения за защита на сирийските бежанци, гарантиране на основните им права и спиране на насилието срещу тях,
добавя уебсайтът.

автор: Тухама Ал Джунди, журналист

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет пъти "Не" за втория мандат на ДПС
Пет пъти "Не" за втория мандат на ДПС
Елена Рибакина е на полуфинал на Уимбълдън, ще играе с Крейчикова
Елена Рибакина е на полуфинал на Уимбълдън, ще играе с Крейчикова