НОВИНИ

Изтича срокът за подкрепа на втория мандат - повечето партии обаче гледат към третия

Николай Минков
от Николай Минков
12:09, 10.07.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Изтича крайният срок, в който партиите трябва да решат дали ще дадат подкрепа за втория мандат или не. Във вторник председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че са изпратени писма до всички партии, без "Възраждане".

Вече е факт и първият официален отговор - от ПП-ДБ разпространиха писмото си до Делян Пеевски, в което заявяват, че няма да преговарят за втория мандат, тъй като имат основни различия по 7 основни приоритета с ДПС. Посочват още, че в 50-ия парламент ще останат проевропейска и проатлантическа опозиция.

Минути след 12 часа ИТН също разпространи позиция, в която се казва, че са отговорили на изпратеното писмо от ДПС и няма да подкрепят правителство с втория мандат.

"ИТН са убедени, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да ни извади от политическата, социалната и икономическа криза, в която се намира страната", се казва в позицията.

Не се очертава промяна в позициите и на останалите партии.

"Ние сме ги поканили много любезно. Представили сме си приоритетите и възможността за дебати и всякаква форма за сътрудничество. Очакваме отговора на колегите", посочи Искра Михайлова - зам.-председател на ПГ на ДПС.

БНТ: Сплотена ли е ПГ на ДПС?

Искра Михайлова: Групата е много силна и ефективна.

Рамадан Аталай: Според устава на партията в момента това ръководство, което избра наистина е нелегитимно, защото в устава точно и ясно пише, че председателят е и председател на ПГ, а там липсва един от председателите. Добре, че засега са само двама. Мисля, че почетният председател ще излезе в най-близко време. Но неговото изявление не смятам , че ще бъде по-различно от действията на тези 17 народни представители.

Деница Сачева, ГЕРБ-СДС: Ние вчера изпратихме много ясна позиция, че шансовете за правителство на практика ги няма, така че казахме, че няма да подкрепим кабинет нито с втория, нито с третия мандат, защото мисля, че изчерпихме всички възможни варианти.

"Вторият мандат е ясен. Очевидно е, че няма никаква подкрепа. това стана ясно още на първия мандат. И процесите, които виждаме сега като разцепление в ДПС, предстои да видим как ще завършат", коментира Венеция Ангова, ПП (ПП-ДБ).

БНТ: Ако дойде третият мандат при вас?

Венеция Ангова: Това още не уточнено. Смятам, че ние заявихме ясно от ПП, че ще бъдем опозиция в 50-ото НС.

Елисавета Белобрадова, "Да, България" (ПП-ДБ): Ние от "Да, България" сме дали своето виждане. Затова в нашата декларация изрично пише - има ли реформаторско мнозинство, ние сме обърнати към това всъщност да има някакъв шанс за съставяне на правителство.Но условията в декларацията ни са конкретни, ясни и точни и те са напълно устойчиви по отношение на нашата политическа сила.

Цончо Ганев, зам.-председател на "Възраждане": Винаги сме казвали, че с ГЕРБ и ДПС няма да участваме под никаква форма и точно затова предлагаме на всички партии, които са против тях, поне пред избирателите си, да застанем заедно и можем да имаме мнозинство. Затова именно нашето предложение важи, но към днешна дата заради ПП-ДБ е явно , че няма как да се реализира този мандат по този начин.

Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България": Мисля, че има все още възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат. И ние го говорихме не един или два пъти и независимо у кого ще отиде, стига тази политическа формация да има волята да направи така че да изкара основните приоритети, които са в момента на държавата и на хората. Ние сме готови да подкрепим, при която и да е партия да отиде третият мандат, дали в ИТК, дали в ПП, дали в БСП, дали във "Възраждане" стига да имат тези виждания, за които говорим...

Станислав Балабанов, "Има такъв народ": На който и да връчи мандата президентът, ние ще се отзовем на поканата за разговори. За да повторя пак, ако някой не е разбрал - ИТН няма да подкрепи втория мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 10.07.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 10.07.2024 г. (ВИДЕО)
Близките на Митко от Цалапица претендират за над 1 милион лева обезщетение
Близките на Митко от Цалапица претендират за над 1 милион лева обезщетение