НОВИНИ

Близките на Митко от Цалапица претендират за над 1 милион лева обезщетение

В съда в Пловдив започна делото срещу обвинения за убийството Рангел Бизюрев

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
11:50, 10.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 1 година след убийството на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица днес започна процеса срещу обвинения за престъплението Рангел Бизюрев. Въпреки настояването на защитата делото да се води по съкратената процедура, съдът в Пловдив отхвърли това и процесът ще премине с разпит на всичките 37 свидетели и 14 вещи лица. За целта бяха определени четири дати за съдебните заседания.

Настояването на защитата на Рангел Бизюрев делото да се гледа по съкратената процедура щеше да е в полза на подсъдимия и намаляване на наказанието. Съдът обаче отказа това и делото ще се гледа по общия ред, както поиска прокуратурата и близките на убития Димитър Малинов.

В процеса бяха конституирани като частни обвинители петима от роднините на Митко, които претендират за общо над 1 милион лева обезщетение за причинени неимуществени вреди. По делото наред с останалите свидетели ще бъдат разпитани още на първото заседание и близнаците Валентин и Борислав Динкови. Те са подсъдими към момента за укривателство на престъплението.

Според прокурора по делото, все още няма достатъчно събрани доказателства за това двете дела с различните обвинения да бъдат събрани в едно общо. Такова е желанието на близките на жертвата, които и днес се събраха пред Съдебната палата в Пловдив с настояване за справедлив процес, промяна на обвиненията и доживотен затвор за всички, отговорни за смъртта на Митко.

Атанаска Бакалова, майка на Димитър Малинов: "Рангел казва, че не е нанасял удари в лицето, казва също, че и Борислав стоял в колата - е, питам аз кой е нанесе ударите на Митко в лицето? Медицинската експертиза показва, че Митко има в белите дробове кръв."

Борис Михов, прокурор: "Към момента в обвинението, това са фактите, които сме анализирали и съответно сме повдигнали такова обвинение за други замесени по обвинението няма. Мотивът е описан в обвинителния акт. Това са междуличностните отношения, съответно раздразнението и особеностите на личността на подсъдимия Бизюрев."

- Коментира се и един удар в лицето, за който Рангел не признава?

Делчо Джубелиев, адвокат на Рангел Бизюрев: "По този въпрос кой кого е удрял и какво е правил, след приключване на съдебното следствие в съдебната зала."

По делото ще бъде разпитан и таен свидетел. тепърва ще трябва да се изясни и отговора на най-важния въпрос - кой е нанесъл фаталния удар, довел до смъртта на Митко.

Вижте прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтича срокът за подкрепа на втория мандат - повечето партии обаче гледат към третия
Изтича срокът за подкрепа на втория мандат - повечето партии обаче гледат към третия
Обвиниха двама лекари в източване на НЗОК чрез фиктивни прегледи и процедури
Обвиниха двама лекари в източване на НЗОК чрез фиктивни прегледи и процедури