НОВИНИ

Антон Кутев: Президентът иска да има редовно правителство и цялото му поведение показва това

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 10.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Имаше спорове дали президентът трябва да присъства на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, защото тази част от външната политика зависи основно от Министерския съвет и така би трябвало да бъде по Конституция, т.е. има определени правомощия на президента, но основната част от тези ключови решения трябва да се взимат от МС. Това коментира в студиото на "Денят започва" Антон Кутев, говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Според него огромна част от българите имат особено отношение към войната в Украйна:

"Убеден съм, че не са много българите, които биха искали да се намесва държавата в тази война по някакъв начин, включително и с доставка на оръжия. Надявам се, че всички хуманитарни ангажименти от страна на България към украинците и към украинския народ ще бъдат по възможност максимално изпълнени, защото ние там трябва да помогнем. Но аз смятам категорично, че ние не трябва да влизаме с оръжие в цялата тази работа и трябва да се дистанцираме."

По думите му Украйна и Володимир Зеленски имат интерес да разширят конфликта и да въвлекат други държави в този конфликт, за да не са сами. Другите държави, в случая България, нямат интерес да бъдат въвлечени.

"Нашият хуманитарен дълг към украинците, на които трябва да помогнем в чисто хуманитарна криза, е абсолютно безспорно. Но ние нямаме право като политици да въвлечем България в една война", добави Кутев.

По отношение на връчването на втория мандат, Кутев каза, че президентът се стреми да даде максимална възможност на партиите да си изработят всички механизми за постигане на правителство.

"Президентът прави всичко възможно правителство да се случи, т.е. стреми се да има даде времето да си направят договорките, ако може да се разберат, да сформират някакви коалиции. Факт е, че това става все по-трудно. Според мен президентът нито ще бави, нито ще избързва, т.е. да не дава никакво основание за форсиране на процеса или за неговото протакане, да спази сроковете, така че да има максимална възможност за партиите да направят правителство. Нямам съмнение, че президентът иска да има редовно правителство и цялото му поведение показва това", поясни Антон Кутев.

Той смята, че политическият интерес на президента в момента не е да има ново служебно правителство. Кутев каза още, че ако се стигне до третия мандат, около "Има такъв народ" би могло да се случи съставяне на правителство, но президентът ще прецени на кого да го връчи.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непобедима Аржентина отново се пребори за финал на Копа Америка
Непобедима Аржентина отново се пребори за финал на Копа Америка
Летните резервации - за какво да внимаваме?
Летните резервации - за какво да внимаваме?