НОВИНИ

Главчев е разговарял с Байдън на срещата на върха на НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:35, 10.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: Министерски съвет
Слушай новината

Служебният министър-председател Димитър Главчев, който представлява България на срещата на върха на НАТО, разговаря в рамките на форума с американския президент Джо Байдън.

Главчев е уверил Байдън, че страната ни е лоялен и надежден съюзник в Алианса, а президентът на САЩ високо е оценил ролята на България на източния фланг. Лидерите на страните от Алианса отбелязаха снощи 75-тата годишнина от създаването на организацията.

Американският президент Джо Байдън посрещна колегите си в залата, където през 1949 година е подписан договорът за създаване на НАТО. Речта му беше придружена от музикални изпълнения на оркестъра на морската пехота на САЩ. Байдън подчерта важното значение на Алианса, който според него сега е по-силен от всякога.

"Повечето от американците независимо коя партия подкрепят, разбират, че НАТО ни прави по-сигурни. И присъствието на демократи и републиканци днес тук е доказателство за това. Американците знаят, че прогресът, който сме постигнали през изминалите 75 години се случи благодарение на защитата на НАТО. И те знаят какво ще се случи, ако няма НАТО".

С предупреждението, че автократите се опитват да преобърнат световния ред такъв, какъвто го познаваме, американският държавен глава обяви допълнителна военна помощ за Украйна.

"Съединените щати, Германия, Нидерландия, Румъния и Италия ще осигурят за Украйна оборудване за пет допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана. А през следващите месеци Съединените щати и нашите партньори ще предоставят на Украйна десетки допълнителни тактически системи за противовъздушна отбрана", посочи той.

Не се очаква във Вашингтон Украйна да получи покана за членство в НАТО, но ще има уверения за необратимостта на пътя й към Алианса. Киев ще може да разчита на 40 милиарда евро финансова помощ за 2025 година. Байдън връчи на отиващия си генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг най-високото гражданско отличие на САЩ - президентския медал за свобода. От октомври Марк Рюте застава начело на Алианса.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова от Вашингтон

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски също ще вземе участие в срещата на НАТО във Вашингтон
Зеленски също ще вземе участие в срещата на НАТО във Вашингтон
Започва основният ремонт на "Дунав мост"
Започва основният ремонт на "Дунав мост"