НОВИНИ

Шофьори на туристически автобуси в Благоевград получават глоби заради липса на паркоместа

Проблемът с местата за спиране и престой е дългогодишен и се задълбочава

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
07:24, 10.07.2024
6972
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на места за паркиране и спиране за престой за туристическите автобуси в Благоевград. За този проблем сигнализираха туроператори от региона.

От 5 до 10 автобуса всеки ден търсят места за спиране в централната част на Благоевград. Заради натоварения трафик и липсата на пространство обаче, много от шофьорите са в нарушение и получават глоби.

"Паркиране и в градска част, и извънградска... Ние нямаме никъде паркинги, особено тук, в центъра. Няма обособена част, докато в чужбина се знае - автобусите паркират тук, тук са колите", коментира Васил Кирилов – шофьор на автобус.

Главният булевард "Св. св. Кирил и Методий" в близост до центъра на Благоевград е едно от местата, където големите автобуси спират и изчакват туристи - въпреки че това е строго забранено със знак. Проблемът с липсата на места за големите туристически автобуси засяга много сериозно и туристическия сектор в региона.

"Трябва да има регламентирани места и когато аз като туроператор пристигна в този град, аз трябва да знам къде мога да си паркирам автобуса, да знам къде мога да си оставя туристите и откъде мога да ги взема, както е навсякъде в света", каза Здравка Чимева – туроператор.

Проблемът с паркоместата в Благоевград е в дневния ред на местната власт от години. Сроковете за неговото решение обаче все още няма.

"Тепърва ще се препроектират и основните ни булеварди, където можем да помислим за такъв вариант, където да има места за автобуси с туристи да спират спокойно, без да бъдат глобявани, както се случва в момента. Но сме започнали да решаваме проблема", каза Методи Байкушев – кмет на община Благоевград.

Докато големи паркинг зони за автобуси бъдат изградени и обособени, общината ще търси начини с пътна полиция шофьорите на автобуси да не бъдат глобявани, докато чакат пътници на главните булеварди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оказаната чест от краля е по-изнервяща от пеенето за Шърли Беси (СНИМКИ)
Оказаната чест от краля е по-изнервяща от пеенето за Шърли Беси (СНИМКИ)
В Сърбия влизат в сила по-високи пътни такси
В Сърбия влизат в сила по-високи пътни такси