НОВИНИ

Атанас Пеканов: България може да получи близо 16 млрд. лева от европейските програми

Александър Марков
от Александър Марков
12:01, 21.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 16 млрд. лева може да получи България от европейските програми за новия програмен период, обяви вицепремиерът по усвояване на европейските средства Атанас Пеканов. Седем програми вече са одобрени. Пeканов и министри представиха свършеното до момента.

16-те милиарда лева са реален ресурс, който ще се влее в българската икономика. С три повече от Плана за възстановяване, обясни вицепремиерът Атанас Пеканов.

"Изключително много средства са осигурени и за развитие на човешкия капитал, където е най-големият ни потенциал. Там, където трябва да инвестираме повече - осигуряване на работа, осигуряване на образование, защита за най-уязвимите, за най-нуждаещите се, за децата, за отдалечените региони", каза той.

Над 5,6 млрд. лв. от структурните фондове и Плана за възстановяване ще са по линия на иновациите и конкурентоспособността. Само една от мерките е за технологична модернизация.

"Очаквахме в най-амбициозните си планове интерес от около 1000 фирми, получихме 2500 инвестиционни предложения за обща стойност над 1 млрд. лв.", каза Александър Пулев, министър на иновациите и растежа.

За социални дейности има предвидени над 5 млрд. лв. - 3,8 по оперативните програми и 1,2 млрд. по Плана за възстановяване, които ще обхванат над 740 хиляди души, или всеки седми българин.

"С 350 000 пакета с храни и още толкова с хигиенни материали, ще достигаме до над половин милион лица и членове на техните семейства. Второ направление на тази програма е свързана с осигуряването на топъл обяд за над 50 000 нуждаещи се лица", коментира Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и социалната политика.

3,5 млрд. лева са парите за околна среда, най-голяма част от които отиват за ВиК сектора.

"Бих искала да обърна фокус на един много важен елемент и индикатор от програма "Околна среда", който е свързан с превенция и дейности за превенция на риска от наводнения, засушаване, както и изменението на климата. Точно в този момент този приоритет е изключително адекватен, навременен", обясни Росица Карамфилова, министърът на околната среда и водите.

По програмата "Образование" има предвидени 2 млрд. лв., а за транспорт - 3,8 млрд., с които ще бъдат финансирани стратегически проекти като жп връзката България-Сърбия, София-Пловдив и Елин Пелин-Костенец, АМ "Струма", пътя Русе-Велико Търново и втори тунел под Шипка.

Милиардите от Европа, според вицепремиера Пеканов, ще помогнат българската икономика да навакса с европейската и ще адресира ключови проблеми в страната ни - управление на рискове като наводнения, земетресения, пожари.

Първото плащане от 1,3 млрд. лв. по Плана за възстановяване зависи от ЕК, обясни той. Скоро ще бъде финализиран и Законът за енергетиката.

"А вече в парламента, надявам се, ще се стигне скоро до някакво усмиряване на страстите и малко по-конструктивен диалог именно по отношение намиране на решение на всички тези 22 законодателни промени, които трябва да се направят", коментира Пеканов.

Той заяви, че договарянето на програмите е успех катто на това служебно правителство, така и на предходните кабинети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Бекер преподава йога в затвора
Борис Бекер преподава йога в затвора
МВнР очаква България да бъде приета в Шенген въпреки позицията на Нидерландия
МВнР очаква България да бъде приета в Шенген въпреки позицията на Нидерландия