НОВИНИ

Атанас Пеканов за Плана за възстановяване: Парите за България не са застрашени

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 15.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Парите за България не са застрашени, те ще дойдат в рамките на тази година. 13% префинансиране от момента, в който нашият План за възстановяване бъде одобрен.

Това заяви на брифинга за отчета на дейността на служебното правителство служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Планът все още не е предаден, има малко забавяне, което по думите му се дължи на две причини - първо, решението на предшествениците им да не го предават и някои технически неизправности, които са останали нерешени. И второ: желанието на служебния кабинет да го подобри и да направи корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин.

"При встъпването ми в длъжност намерихме някои отворени още въпроси. Заедно със службите на Европейската комисия ги дискутираме. Още с встъпването рестартирахме работната група по Плана, получихме много предложения от различните министерства, над 30 нови проекта, повечето от които много хубави, има десетина нови проекта, които все още разглеждаме и искаме да влязат в Плана", каза Пеканов.

Правителството работи по подобряването на Плана в три направления. Първо, да има повече контрол как тези средства ще бъдат изразходени, второ - да получим помощ именно в тази сфера как по-ефективно в бъдеще да можем да измерваме ефектите от всички тези проекти. И да се гарантира, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а няма да се концентрират само в столицата или в големите градове.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ОТЧЕТА НА ПРЕМИЕРА И ШЕСТИМА МИНИСТРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Дадох разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация
Кирил Петков: Дадох разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация
Социалният министър: Българският бизнес може да бъде спокоен
Социалният министър: Българският бизнес може да бъде спокоен