НОВИНИ

Атанас Семов: Разумът трябва да стане норма в България, досега беше сираче на обществения процес

атанас семов разумът стане норма българия досега беше сираче обществения процес
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 22.01.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Моите очаквания са разумът в България да стане норма, досега беше сираче на обществения процес. Склонността ни да се втренчваме в моментните проблеми, вече 30 години ни лишава от възможността да видим реалните проблеми на нацията. Това заяви пред БНТ конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Той очерта големите проблеми пред държавата - драматичното обезлюдяване и драматичното обезродяване. Нужно е големите умове на нацията да бъдат приобщени към големите проблеми, призова Семов.

Според него и до днес политиците са изместили интелектуалците от обществения фокус. Затова потъваме в безродие. България трябва спешно да изработи стратегия срещу драматичното обезлюдяване, което може да се случи и по инициатива на държавния глава. Президентът по идея е поставен не просто над трите власти, но и в положение да говори на трите власти, да предлага решения и да търси резултати от името на българския народ, каза Семов.

Каквито и материални блага да постигнем, ако нямаме способността да опазваме националната памет, всичко друго няма смисъл, допълни Атанас Семов.

Акцентира, че учебниците са така направени, че учениците не могат да разберат нищо за българската история, в тях няма нищо за славното ни минало, което води до това да обучаваме гастърбайтери.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Функциите на президента - инициативи, които сбъдват мечти
Функциите на президента - инициативи, които сбъдват мечти
Стефанос Циципас победи Беноа Пер в Мелбърн
Стефанос Циципас победи Беноа Пер в Мелбърн