НОВИНИ

Австралия забрани продажбата на електронни цигари за развлечение

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:55, 02.05.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
сащ налагат възрастови ограничения електронните цигари
Слушай новината

Австралия, която има един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в света, забрани използването на електронни цигари за развлечение.

Съгласно новите правила устройствата за вейпинг ще се продават само в аптеките и ще изискват опаковка като при фармацевтични продукти.

Стремежът на правителството е да спре тревожното нарастване на броя на тийнейджърите, посягащи към тези продукти. Вейпингът се смята за безопасна алтернатива на пушенето, но според австралийския здравен министър Марк Бътлър използването на електронни цигари се е превърнало в развлекателен продукт в Австралия, продаван предимно на тийнейджъри и млади хора, които е три пъти по-вероятно да започнат да пушат.

"Точно както направиха в тютюнопушенето, големите цигарени компании пуснаха друг пристрастяващ продукт, опаковаха го лъскаво, добавиха аромати, за да създадат ново поколение на никотиново зависими. Това е продукт, насочен към нашите деца, продаван заедно с близалки и шоколади. Вейпингът вече се е превърнал в номер едно по отношение на поведението в средните училища. И вече се разпространява и в началните училища", каза Марк Бътлър, министър на здравеопазването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСлС: На този етап няма заподозрени за атентата срещу Гешев, международни експерти ще помагат в разследването
НСлС: На този етап няма заподозрени за атентата срещу Гешев, международни експерти ще помагат в разследването
Израелски удари в Сирия
Израелски удари в Сирия