НОВИНИ

НСлС: На този етап няма заподозрени за атентата срещу Гешев, международни експерти ще помагат в разследването

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 02.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Говорителят на Националната следствена служба Мариан Маринов отрече да има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор. От следствието заявиха, че работата на терен е приключила и оттук нататък събраната информация ще се анализира от оперативните служби на МВР, служби за сигурност и всички международни партньорски служби.

Демерджиев: Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор

Бомбата е била поставена на метри от пътя. Мястото не е избрано случайно, тъй като завоят тук е остър и колите трябва да намалят скоростта. От другата страна на пътя все още могат да се видят следи от металните сачми, които са се забили в дърветата.

От национално следствие днес не отговориха дали на този етап има гореща следа, която води към атентаторите. Как е задействано взривното устройство, какъв материал е използван, както и какво е било количеството трябва да покаже назначена експертиза.

Също така от следствието не обясниха какви са пораженията върху бронирания автомобил, в който се е движил Иван Гешев. По разследването за терористичен акт се проверяват всички версии. Включително и дали в опита за покушение е замесен вътрешен човек.

Огледите на място са продължили повече от 15 часа.

"Бригада от експерти обследва всеки сантиметър от мястото на епицентъра на взрива - цялото асфалтово покритие около него, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество. Назначена е експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, тротиловия еквивалент и произхода - страната, от която е закупено, добави Маринов. Ако се наложи ще се използват и специалисти от други държави.

"Според мен мястото не е избрано случайно, за да се използва намаляването на скоростта на движение и за да може по-прецизно активиране на устройството“, каза още той.

Извършен е оглед и на автомобила на главния прокурор.

"Много неща бяха намерени - метални, дървени и пластмасови частици и дори камъчета. Всичко, което предполага наличие на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от вещите лица. Има и частици с формата на сачми и части от сачми", каза Маринов.

От следствието не конкретизираха какви са щетите по автомобила и дали се работи по гореща следа.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че по делото най-вероятно ще се привлекат международни експерти, които да помогнат за изготвянето на експертизите и в хода на разследването.

"Следват много разпити, ще искаме международна подкрепа. Атентатът имаше отражение и пред европейските институции”, каза Милева.

От националното следствие определиха твърденията от днес на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че случаят е инсценировка и има за цел да блокира реформите в прокуратурата, като хипотеза.

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Снимки: Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачка на сценаристите в Холивуд - искат по-високи заплати
Стачка на сценаристите в Холивуд - искат по-високи заплати
Австралия забрани продажбата на електронни цигари за развлечение
Австралия забрани продажбата на електронни цигари за развлечение