НОВИНИ

Полярният ни кораб се завърна във Варна след първата си експедиция до Антарктида

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 02.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Военният български научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” се завърна във Варна след първата си експедиция до Антарктида. Въпреки че България има база на остров Ливингстън и 31 успешни мисии дотам, за първи път нашите учени стигнаха до ледения континент със собствен кораб.

След 127 дни първият български научноизследователски кораб се завърна във Варна и беше посрещнат по стар морски обичай. Близките на членовете на екипажа с огромно нетърпение очакваха те да се завърнат.

По време на официалната церемония президентът Румен Радев каза, че това е исторически успех както за ВМС, така и за научните среди. Той каза още, че изпитва гордост от високия професионализъм и моралната отговорност на българските учени и моряци. Така на практика страната ни има неограничени възможности в научната сфера.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ВЪВ ВАРНА

Страната ни има база на остров Ливингстън от 1988 година, но българските учени никога не са стигали до нея със собствен транспорт. Сега корабът не само осъществява мисии до ледения континент, но и помага на учени от други държави.

"България застана отново на морската карта на света. Ние сме една много уважавана нация сред полярните държави, а полярните държави са всичките най-велики и богати страни в света", каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията.

Снимки: БТА

По време на плаването на борда са се провели и първите български научни изследвания в Южния океан.

"Просто ние свършихме толкова работа както в науката, така и в логистиката, колкото три експедиции, ако бяхме карали по стария стопаджийски начин да се молим на някой да ни вземе и да ни закара дотам”, каза проф. Христо Пимпирев.

По време на експедицията до Антарктида екипажът на кораба е участвал и в спасителна операция на учени от испанската база, чиято лодка аварирала по време на буря.

"Командирското ми решение беше да отида с кораба, тъй като времето не позволяваше да се изпрати лодка и щях да рискувам да изгубя личен състав от моя екипаж. Затова подходих с кораба”, каза кап. II ранг Николай Данаилов, командир на НИК “Св. Св. Кирил и Методий”.

А днес на българска земя имаше радост от завръщането и от предстоящата заслужена почивка. Но подготовката за новата експедиция вече в ход и се очаква през ноември корабът отново да поеме към ледения континент.

Репортер: Нивелина Няголова

Повече за експедицията до Антарктида на българския полярен кораб вижте тук:

ПЛАВАНЕ КЪМ ЛЕДЕНИЯ ЮГ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
83-годишната Барбара Юмбер се надява да участва в "Маратон за всички" на ЛОИ Париж 2024
83-годишната Барбара Юмбер се надява да участва в "Маратон за всички" на ЛОИ Париж 2024
Красимир Джуров дебютира днес на световното по бокс в Ташкент
Красимир Джуров дебютира днес на световното по бокс в Ташкент