НОВИНИ

Прокурори и следователи излязоха на протест в цялата страна в защита на Гешев

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:19, 02.05.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурори, следователи и служители на съдебната власт излязоха на протест в цялата страна заради опита за покушение срещу главния прокурор. С този акт от магистратите заявиха, че повече няма да търпят да са обект на непрестанни атаки от страна на лица от престъпния свят, както и от политици.

Борислав Сарафов: Единодушното заключение е, че се касае за концентриран и насочен взрив

Точно в 11.00 часа прокурори и следователи се събраха на стълбите пред съдебната палата в София, за да покажат своята подкрепа. Те определят подобен атентат като атака срещу националната ни сигурност.

"Опитът за убийство на Иван Гешев е не просто желание за физическото му унищожение, породено от омразата от олигарси, политици, лица от криминалния контингент, подсъдими и обвиняеми. С този гнусен и демонстративен акт искат да ни покажат, че с натискането само на един бутон могат да убият един човек", каза Сийка Милева- говорител на главния прокурор.

"Не е начин за саморазправа с когото и да е било. Било магистрат, било гражданин, било журналист или лекар. Малко или много се отразява върху работата на прокуратурата, тъй като колегите споделят, че изпитват страх с оглед на някои дела, които разглеждат", допълни Илиана Кирилова - градски прокурор на София.

Борислав Сарафов: Единодушното заключение е, че се касае за концентриран и насочен взрив

"Трябва да се даде отговор и на още един въпрос. Не знам този въпрос дали ще намери своя отговор в специализираните служби и МВР, но според мен трябва да бъде даден отговор в една друга сграда, където се намират политическите представители на държавата. И въпросът е - това покушение, станало вчера, има ли връзка с непрекъснатите атаки към прокуратурата, към цялата съдебна власт през последните няколко години", попита Гергана Мутафова – член на прокурорската колегия на ВСС.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Ние сме тук, за да покажем, че не се страхуваме да продължим да работим, не се страхуваме да продължаваме да отстояваме ценностите на правовата държава въпреки тази крайна проява на омраза, каквото този терористичен акт представлява", каза Невена Зартова, административен началник на Софийската районна прокуратура.

Магистратите в Пловдив определиха атентата като опит за покушение не само над Иван Гешев, но и посегателство и над прокуратурата като институция. А във Варна напомниха, че целта им е да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашвани заради изпълнението на служебните им ангажименти.

"Този терористичен акт е насочен не само срещу него и неговото семейство, той е насочен срещу държавата. Насочен е срещу установения конституционен правов ред, насочен е срещу независимостта на съдебната система", заяви Владимир Чавдаров, административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна.

Прокурори, следователи и съдебни служители и от Русе излязоха пред Съдебната палата в знак на подкрепа на главния прокурор. Те осъдиха опита за покушение срещу него и заявиха, че са притеснени, тъй като това може да се случи с всеки от тях.

"Ние също сме притеснени от това, че години наред ставаме свидетели на едно политическо говорене, което е в ущърб на прокуратурата и следствието като съсловие и като професионална гилдия. Смятаме, че всичко това уронва авторитета, злепоставя ни и в крайна сметка ни прави уязвими към всичко, което се случва с главния прокурор и може да се случи с всеки един от нас“, заяви Георги Георгиев - окръжен прокурор на Русе.

Георгиев каза още, че ролята на прокурорите е да бъдат държавни обвинители и да застават срещу престъпниците вместо българските граждани, но за да си вършат успешно работата, се нуждаят и от имунитет, но и от сигурност, която да усещат в българските граждани и в българските институции.

Членовете на апелативната, окръжната и районната прокуратура в Бургас също излязоха пред Съдебната палата в града. Прокурорите направиха аналогия с атентата на летище Сарафово, където бомбата е била по-лека в сравнение с тази срещу Иван Гешев.

"Скоро ще се навършат 11 години от Сарафово, когато бомбата беше с тротилов еквивалент 2,5 кг, имаше 6 убити и около 30 ранени. Сега, по предварителни данни на експерти, тротиловият еквивалент е 3 кг., тоест е по-голям. И ако беше точно насочен към автомобила, може би щеше да стане много сериозен трагичен резултат", каза Любомир Петров, ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас.

Протести имаше и в Благоевград, Стара Загора, Габрово, Сливен и Добрич.

Репортери: Тихомир Игнатов, Венета Николова, Петко Петков, Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната федерация по хандбал даде отлична оценка на България за Световната купа
Световната федерация по хандбал даде отлична оценка на България за Световната купа
Марица Пд отново шампион при девойките до 20 години
Марица Пд отново шампион при девойките до 20 години