НОВИНИ

Австрия оцени охраната на българо-турската граница

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:23, 10.10.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Националния съвет на Австрия се запозна на място с мерките срещу нелегални мигранти по българо-турската граница. Приемането на България ще оптимизира Шенгенския режим и ще позволи съсредоточаване на повече ресурси и ефективност по външните граници - това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред Волфганг Соботка.

Австрия оценява усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз

Въпрос - отговор, въпрос- отговор - така председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка се запозна на място с охраната на българо-турската граница.

"Навсякъде ли оградата е двойна?", попита Волфганг Соботка - председател на Националния съвет на Австрия.

"Оградата е построена на някои места в два реда, на някои места в три реда, както имаме и едноредова ограда", каза Радослав Кулеков - заместник-директор на Гранична полиция.

"Колко са задържаните каналджии?", попита Соботка.

"От началото на годината са над 100", отговори Кулеков.

Желязков и Соботка видяха как работят системите за наблюдение за спиране на нелегалното преминаване в България както и как се обработват документи на "Капитан Андреево". Ние очакваме по време на испанското председателство, още в края на тази година да приключат успешно триалозите, свързани с Пакта за миграция и убежище, очакванията на Австрия да бъдат удовлетворени и ветото й към България за Шенген да бъде свалено, изтъкна председателят на Народното събрание.

"Нашата позиция е, че приемането на България и на Румъния ще оптимизира шенгенския режим, ще позволи съсредоточаване на повече ресурси и ефективност по външните граници и всъщност ще благоприятства всички процеси по миграцията, в това число и въпросите, свързани с връщане, реадмисия и предоставянето на убежище", каза Росен Желязков - председател на Народното събрание.

"Ясно е, че от 2015 г. шенгенското пространство не функционира по начина, по който би трябвало да функционира. Ветото за влизане на България в Шенген не е свързано с България. България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане", каза Волфганг Соботка - председател на Националния съвет на Австрия.

Соботка разговаря и с представители на парламентарните партии и положи венец пред паметника на Незнайния войн.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Молитви и свещи в памет на жертвите в Израел отправиха столичани
Молитви и свещи в памет на жертвите в Израел отправиха столичани
Владимир Николов за допинг пробата: Аз не знам какво е това вещество
Владимир Николов за допинг пробата: Аз не знам какво е това вещество