НОВИНИ

Разбиха престъпна група, изнасяла стоки с двойна употреба за Русия

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 10.10.2023
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Разкрита е престъпна група за износ на стоки с двойна употреба за Русия. Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби. По случая има 12 арестувани, сред които и лица от Руската федерация. Към петима от задържаните вече има и повдигнати обвинения. Те са организирали доставките на различни стоки , предназначени за групировката Вагнер и за специалните руски части, които воюват в Украйна.

Разкриха престъпна група за износ на стоки за "Вагнер" и други групировки, воюващи в Украйна (СНИМКИ)

Операцията е под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив и се провежда съвместно с МВР и Държавна агенция „Национална сигурност“. Разследването започва именно по сигнал на ДАНС, като се работи и с редица партньорски служби по този случай. Така се стига до разкриването и неутрализирането организираната престъпна група, занимавала се с износ на стоки с двойна употреба от България към Руската федерация в нарушение на наложените от Европейския съюз санкции във връзка с войната в Украйна.

Така наречените стоки за двойна употреба са изделия или технология, които обикновено се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба. Потенциално обаче те биха могли да имат военно приложение или да се използват за производство на военни изделия. Да припомним, че страната ни е член на всички международни режими за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Операцията на службите е проведена вчера на територията на няколко области на страната. До момента са повдигнати обвинения на петима души, които са задържани на летище София при опит да напуснат страната. Именно на летище София се е извършвал нелегалния транспорт.

По думите на заместник главния прокурор Мария Павлова, с тази специализирана операция, българските институции са дали ясен знак, че разполагат с капацитета да се противостои на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия.

Стоките с двойна употреба, които са доставяни нелегално и в нарушение на санкциите не са били предназначени за редовната руска армия, а за специалните части, които воюват на територията на Украйна.

"Като възможни крайни потребители на изделията в Руската федерация това са елитните войски 26- ти отряд със специални предназначения, по-известен като Росгвардия, военноморската пехота, ГРУ, ЧРК "Вагнер", Ахмат и други", каза директорът на ДАНС Пламен Тончев.

За да бъдат осъществявани тези доставки, гръцки гражданин, роден в Грузия, е регистрирал търговско дружество в Пловдив, управлението на фирмата е поверено на руски гражданин, притежаващ документи за самоличност от няколко държави.

"Фирмата е управлявана от лице, което е руски гражданин. За него са работили руски граждани и самата фирма осъществява търговски взаимоотношения с други дружества, регистрирани на територията на България", обясни Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

Фирмата е закупувала от България и чужбина различни по вид стоки с възможна двойна употреба. Те са били складирани в частен имот, след което са били преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София към Руската федерация.

"Стоки с двойна употреба на обща сума 4 млн лева – оптични прицепи, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други", заяви Мария Павлова – зам.-главен прокурор.

"Това си бинокли, оптични прицели и други подобни изделия, които се ползват и във военната промишленост", каза Ваня Христева.

Част от тези стоки, както и редица компютърни конфигурации и документи, са иззети при специализираната акция. Вчера са атакувани и обискирани адреси в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Арестувани са 12 души - 7 български граждани и петима чужденци - трима от Руската федерация, един албанец и един от Беларус. Според разследващите, руските граждани са влизали в страната ни периодично и именно те са финансирали престъпната дейност.

"Руските граждани не пребивават постоянно на територията на страната. Те посещават периодично РБ – с оглед организиране на незаконната дейност, която е документирана. Осигурават финансирането, осигуряват част от логистиката и физическото транспортиране на стоките към Руската Федерация", уточни Пламен Тончев.

Участниците в схемата са действали и на територията на други държави от Европейския съюз, както и във Великобритания, Сърбия, Швейцария, Сингапур и Обединените арабски емирства. Операцията по разбиването на престъпната група е проведена в координация с няколко партньорски служби.

„Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, каза Мария Павлова.

Ако бъдат признати за виновни, задържаните могат да получат от 3 до 10 години затвор.

Вижте прякото включване на Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи в Израел: Умоляваме България да прати трети самолет
Българи в Израел: Умоляваме България да прати трети самолет
Добро начало за Никола Цолов на тестовете в Барселона
Добро начало за Никола Цолов на тестовете в Барселона