НОВИНИ

Премиерът отговори на въпроси на граждани във Фейсбук

Александър Марков
от Александър Марков
17:37, 10.10.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Политика
Слушай новината

Кабинетът "Денков - Габриел" е намерил напълно спрели процесите за членство в Еврозоната и Шенген. Това обясни премиерът Николай Денков, в отговор на въпроси на граждани във Фейсбук. Той коментира и други актуални теми, сред които и подкрепата на ГЕРБ и ДПС за управлението. По думите му тя е необходима за приемане на промените в Конституцията и регулаторите и няма причина да се оплаква от нея.

Подкрепата на ГЕРБ и ДПС е нужна, за да бъдат приети промените, които изискват квалифицирано мнозинство.

"Китайската поговорка гласи, че няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки. Ние имаме много ясна програма, тази програма се изпълнява в момента. Изпълнява се с невероятни темпове. Няма причина да се оплаквам от тази подкрепа, която имаме", каза министър-председателят Николай Денков.

Денков: Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи, ще има отражение на цените за идващата зима

Премиерът заяви, че няма притеснения за вота на недоверие.

"Призовавам и БСП, и ИТН да се замислят много сериозно какво искат. Дали искат нови избори, дали искат едно правителство, което да бъде доминирано от ГЕРБ и ДПС, какво искат в края на краищата?", попита Денков.

Той отново защити министрите си, критикувани от лидера на ГЕРБ.

"В много от министерствата има и икономически интереси, които трябва да бъдат пречупени, защото хора са свикнали да получават средства по един или други начин. Ние затваряме тези вратички. Това си има своите отгласи, така да се каже, в политическото пространство", уточни още министър-председателят.

Макрорамката за идната година ще бъде внесена със закъснение заради ваканцията на депутатите, посочи Денков.

Денков няма да изтегли териториалните планове от ЕК, не се притеснява и от вота на недоверие

Бюджетът ще е в Маахстрихтските критерии, обясни финансовият министър Асен Василев.

"Бюджетът за догодина се планира при 3% дефицит, така че - да, за момента нямаме притеснения. Знаете, че бюджетния дефицит към края на септември е 0,4%. до края на годината трябва да достигне 3 %, така че се движим съвсем в разчетите. Даже малко по-добре от това, което имахме като вътрешни месечни планове", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Премиерът отново призова протестиращите енергетиците и миньорите на масата на преговори, но повтори, че планът няма да бъде изтеглен . А финансовият министър беше по-остър.

"Това, което миньорите искат - да се изтеглят териториалните планове, няма да се случи, тъй като това означава България да загуби 1,6 млрд., които са предвидени, за да може да се направи плавен преход в тези региони. Другото, което бих призовал миньорите, е да спазват закона. Всеки има право да протестира. Протестиране с прекъсване на пътни артерии е в директно нарушение на закона и се преследва по НПК", категоричен беше Асен Василев.

В момента няма никаква причина да се променят правилата за здравна безопасност и да се налагат каквито и да е ограничения, заяви премиерът Николай Денков. Той категорично опроверга разпространяваните фалшиви новини за предстоящ локдаун или масово носене на маски заради COVID-19.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са Хамас и Хизбула?
Кои са Хамас и Хизбула?
Кристиян Димитров се класира на 1/4-финал на Европейската купа по бокс
Кристиян Димитров се класира на 1/4-финал на Европейската купа по бокс