НОВИНИ

ЕС не предвижда да спира хуманитарната помощ за палестинските територии и Газа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:11, 10.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Външните министри на страните от Европейския съюз заседаваха днес извънредно заради ситуацията в Израел и ивицата Газа. Дипломат номер на Европа Жозеп Борел покани в срещата да се включат и външните министри на Израел Ели Коен и палестинския му колега Рияд Ал Малики.

Европейският съюз остро осъди нападенията на Хамас срещу Израел и призова за спиране на насилието и за защита на цивилното население от двете страни. Европейската комисия обяви днес, че хуманитарната помощ за палестинците няма да бъде спирана. Още за европейските реакции от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Извънредна среща на външните министри от ЕС заради ситуацията в Израел и ивицата Газа

От Оман, където се срещна с представители на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Жозеп Борел категорично осъди нападението на Хамас срещу Израел. Той призова за възможно най-бързо спиране на насилието, защита на цивилните и от двете страни и възобновяване на опитите за мирни разговори.

“Призоваваме за защита на цивилните граждани, спазвайки задълженията на международното хуманитарно право. Призоваваме за освобождаване на заложниците и осигуряване на достъп до храна, вода и лекарства. Подчертаваме нуждата от политическо решение на кризата, за да се избегне в бъдеще повторение на омагьосания кръг от насилие, какъвто беше случаят в миналото”, каза Жозеп Борел.

Експерт: Не бива да се прави знак за равенство между Хамас и палестинското население

Днес ЕК потвърди, че хуманитарната помощ за палестинците няма да бъде спирана, а финансовата помощ за развитие ще бъде преразгледана. Вчера еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи обяви в платформата ЕКС, че “всички плащания” за палестинците от Брюксел ще бъдат спрени. От ЕК обясниха днес, че еврокомисарят не е съгласувал изказването си с колегите си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Версия: 17-годишният сириец убит заради неуредени сметки в канал за трафик
Версия: 17-годишният сириец убит заради неуредени сметки в канал за трафик
Филипо Индзаги ще поеме Салернитана
Филипо Индзаги ще поеме Салернитана