НОВИНИ

Ще скочат ли горивата до 4 лв./л след войната между Израел и "Хамас"?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:57, 10.10.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на горивата у нас няма да стигнат 4 лв. за литър заради войната в Израел. Това обясниха за "По света и у нас" от Българската петролна и газова асоциация. Ако конфликтът се разрасне до държави износителки на петрол, то тогава е възможно увеличение с до 10 ст.

Въпреки, че вчера петролът сорт "брент" поскъпна на международните пазари, финансистите отчитат спад за последните 5 търговски сесии. През днешния ден той се търгува за около 88 долара за барел. За същия период цената на бензин А95 у нас се понижава средно с 2 ст.

"Няколко дни преди да се случи ситуацията в Израел цените на суровия петрол паднаха на международните пазари, след като стана тази война цената отново тръгна нагоре, но не надмина стойностите, които бяха достигнати. В този смисъл не очаквам в настоящия момент да има повишение на горивата, но това е под условие, че този конфликт не се разрасне, защото, ако той се разрасне и особено ако засегне държави износителки на петрол, това със сигурност ще увеличи цената", коментира Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Международни експерти пред БНТ: Войната между Израел и Газа ще бъде продължителна и мъчителна

"4 лв. цена на горивата при 90 долара за барел няма как да видим, ако поскъпнат до 95 - 96 долара за барел, ще има поскъпване в рамките на стотинки, но за 4 лв. изобщо не можем да говорим. Поне към настоящия момент, освен ако не се случи нещо супер извънредно", смята Бенчев.

"Нека не си говорим за най-лошия сценарий. Това, което най-вероятно ще се случи, ако цените тръгнат много сериозно нагоре, е увеличение със 10 ст., но никой не може да го прогнозира", допълни той.

"Конфликтът в Израел е пряко свързан с Иран, който е един от основните играчи от т. нар. стеснен пазар на петрола, в който Русия и Саудитска Арабия намаляват добива и Иран доставя голяма част от този петрол, като в случая са изложени на риск доставките", обясни финансовият брокер Александър Александров.

Стокообменът между България и Израел възлиза на 400 млн. лв.

"Износът и вносът е по-малко от 1% от целия внос на България за съответните години, така че в процентно изражение и стойностно изражение е пренебрежимо малък, въпреки традиционно добрите контакти и връзки между двете страни", каза доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра "МИО и бизнес" в УНСС.

За Израел изнасяме зърнени култури и смазочни материали, а от там внасяме медни отпадъци и химически продукти.

"Транспортният коридор между България и Израел е Израел - Средиземно море - Гърция и България. Той не би трябвало да бъде засегнат. По-скоро ще бъде засегнат новият коридор, който инициираха САЩ и се нарича коридор Индия - Европа, той минава между Индия - ОАЕ - Саудитска Арабия, Йордания и Израел", заяви доц. д-р Васил Петков, Ръководител катедра "МИО и бизнес", УНСС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филипо Индзаги ще поеме Салернитана
Филипо Индзаги ще поеме Салернитана
Австрия оценява усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз
Австрия оценява усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз