НОВИНИ

Нови записи със заложници и заплахи от Хамас, че ще започне да ги екзекутира

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:01, 10.10.2023 (обновена)
Чете се за: 07:17 мин.
По света
Слушай новината

Четири дни след началото на войната между Израел и Хамас - 1000 са вече жертвите от израелска страна, над 850 са палестинците, загинали при въздушни удари в Газа. Интензивният обстрел не спира и от двете страни - израелските сили през целия ден обстрелваха ивицата Газа.

Палестинската групировка Хамас пък даде ултиматум на жителите на Ашкелон да го напуснат до 17.00 ч., след което изстреля стотици ракети. Удари имаше и срещу летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Израел съобщи, че на негова територия са ликвидирани 1500 бойци на Хамас.

Палестинската групировка заплаши, че ще започне да убива заложници и отказа преговори за връщането им, докато Тел Авив не отмени въздушните нападения.

Страх, тъга и мъчително чакане в Израел, ракетните удари не спират

Вълна от ракети заля израелския град Ашкелон. Хамас даде улиматум - до 17.00 ч. жителите му да са го напуснали. В момента, в който времето изтече, палестинската групировка изстреля стотици ракети срещу града.

Израелската армия продължава да нанася интензивни ракетни удари срещу ивицата Газа. Поразени, според Тел Авив, са над 200 цели на Хамас само за изминалата нощ. В отговор от палестинската групировка заплашиха, че ще започнат да екзекутират заложници и категорично отказаха да започнат преговори за връщането им, докато продължава обстрела на Газа.

Смята се, че при нахлуването си на израелска територия в събота, Хамас са отвлекли около 150 души - жени, деца, възрастни хора. 100 от похитените са били на музикалния фестивал "Супернова", където хладнокръвно са разстреляни 260 души. Сред убитите и безследно изчезналите има и много чужденци.

Кои са Хамас и Хизбула?

Майката на изчезналата по време на рейв фестивала "Супернова" Шани Лоук пубикува нов призив за съдействие да открие дъщеря си.

Дипломатическото решение за Близкия изток - мисията (не)възможна

"Имаме информация, че Шани е жива, но е получила тежка черепно-мозъчна травма и е в критично състояние. Всяка минута е важна., Молим, всъщност не - настояваме германското правителство да действа бързо. Трябва да изведем Шани от Ивицата Газа. Това е моят отчаян призив да ми помогнете да я върна у дома", каза Рикарда Лоук, майка на изчезналата Шани Лоук.

22-годишният Гал Леви е сред оцелелите след ужаса, разиграл се в пустинята Негев. Бойците на Хамас го прострелват и в двата крака. Не е сигурен, че някога отново ще проходи. Трудно сдържа сълзите си, когато разказва за случилото се.

"Чухме изстрели. Всички започнахме да тичаме панически. След това просто ни оставиха там. Лежах с надеждата някой да ми помогне в продължение на шест часа", обясни Гал Леви.

Нови видеозаписи от района на фестивала показват как бойци от Хамас отвеждат заложници. Млад мъж дълго време лежи без да помръдва на земята, опитвайки се да изглежда мъртъв. Надига глава за момент, когато е покосен от куршум. Минути по-късно група палестинци опразва джобовете му и взима вещи от автомобила до него.

Обгорели коли, разрушени домове и десетки тела - тази зловеща гледка откриват израелските войски в кибуц Квар Аза, близо до Сдерот, след като го прочистват от бойците на Хамас. Сред жертвите има деца и бебета. Израел се закани, че няма да спре с ударите, докато не смаже силите на Хамас. Напълно възстановена е оградата по ивицата Газа, която в събота палестински бойци пробиха, за да навлязат на израелска територия.

Ситуацията в Газа остава тежка. По данни на ООН, над 173 000 души са вътрешно разселени в гъстонаселения район. Израелският премиер Нетаняху призова цивилните палестинци да се евакуират от пограничните селища. Над град Газа постоянно се издига дим от рухнали при бомбардировки сгради. Цели квартали са сравнени със земята.

Експерт: Не бива да се прави знак за равенство между Хамас и палестинското население

Ситуацията в Газа остава тежка. По данни на ООН, над 173 000 души са вътрешно разселени в гъстонаселения район. Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова цивилните палестинци да се евакуират от пограничните селища. Над град Газа постоянно се издига дим от рухнали при бомбардировки сгради. Цели квартали са сравнени със земята.

"Напуснахме града си, за да избегнем смъртта. Бомбардировките не спираха, над нас валяха ракети. Ако останеш у дома - загиваш, ако излезеш на улицата - пак си мъртъв. Не издържаме повече!", каза Самах Абу Латифа, жителка на Газа.

От вчера Газа е напълно обсадена, спрени са токът и водата, от събота няма и доставки на хуманитарна помощ. ООН определи спирането на водата към Газа като "военно престъпление", а също и действията на Хамас на територията на Израел. Световната здравна организация настоява за отваряне на хуманитарен коридор към Ивицата, за да бъдат доставени медицински консумативи.

Болниците в Газа трудно смогват да поемат хилядите ранени. Египет и Катар са сред държавите, сочени за потенциални посредници между Израел и Хамас, ако не за прекратяване на огъня, то поне за връщане на заложниците.

Разказ за трагедията в Израел: За пленниците всеки ден е ужас

Предполага се, че палестинската групировка ще иска освобождаването на близо 1500 политически затворници, включително такива, намиращи се в американски затвори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боецът с девет живота: Командирът на военното крило на Хамас
Боецът с девет живота: Командирът на военното крило на Хамас
Българи в Израел: Умоляваме България да прати трети самолет
Българи в Израел: Умоляваме България да прати трети самолет