НОВИНИ

Кои са Хамас и Хизбула?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:38, 10.10.2023
6568
Чете се за: 05:12 мин.
Близък изток
Слушай новината

Името на палестинската групировка Хамас означава "ислямско съпротивително движение". То е основано през 1987 година по време на първата палестинска интифада. Негов основател е шейх Ахмед Ясин, ликвидиран от Израел през 2004 г. Целта му е унищожаването на Израел и създаването на Палестинска държава.

Дипломатическото решение за Близкия изток - мисията (не)възможна

Още в началото Хамас е опозиция на Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат.

За разлика от ООП Хамас отрича правото на Израел да съществува. Освен това не приема мирните договорености между Израел и ООП от Осло през 1993 г. Впоследствие Хамас организира заедно с още по-радикалната група "Ислямски джихад" най-тежките терористични удари срещу Израел.

Експерт: Не бива да се прави знак за равенство между Хамас и палестинското население

Хамас управлява Ивицата Газа от 2007 г. след кратка гражданска война със сили, лоялни на движението "Фатах", водено от президента Махмуд Абас, наследник на Ясер Арафат, който е базиран на Западния бряг.

Преди това Хамас печели изборите в Газа през 2006-та. Организацията има въоръжено крило, което изпраща атентатори в Израел. Смята действията си за съпротива срещу израелската окупация. На три пъти дотук тези атаки прерастват в открит военен конфликт с израелската армия: през 2008/2009, през 2012 и през 2014 година.

Ракетите често се изстрелват от гъсто населени квартали в Газа, а командните щабове се помещават в жилищни сгради. Според експерти за Близкия изток , ракети от Иран дълго време са стигали до ивицата Газа контрабандно през Судан и Египет.

Страх, тъга и мъчително чакане в Израел, ракетните удари не спират

Израел също многократно е атакувал Хамас с въздушни удари и заедно с Египет блокира ивицата Газа през 2007-ма.

В хода на последната ескалация на напрежението в района за Хамас все по-често се говори като за ислямистка терористична организация. Хамас е определяна като терористична група не само от Израел, но и от Съединените щати, Европейския съюз, Обединеното кралство и десетки други държави. Групировката обаче се подкрепя от Иран. Катар е един от най-важните спонсори и съюзници на палестинското движение.

Разказ за трагедията в Израел: За пленниците всеки ден е ужас

Хизбула в превод означава Партия на Бога. Това е шиитска военизирана ислямска организация и партия, базирана в Ливан. Подкрепяна е от Иран. Целта й при основаването е да се бори с израелската окупация в Южен Ливан.

Военното крило на Хизбула се смята за терористична организация от Европейския съюз. Това означава, че се замразяват авоари на групировката в Европа и нейни членове получават забрана за влизане в страните от Европейския съюз. Хизбулла е призната за терористична от САЩ, Великобритания, Австралия , Канада и Израел.

Кои са катастрофалните пропуски на израелското разузнаване, за да се стигне до война с Хамас?

Лидер на ислямистката организация е шейх Хасан Насрала. Цивилното крило на Хизбула поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизионни канали и взема участие в ливанския парламент. Според самата организация, тя се финансира от дарения от частни лица, а според нейни критици – от правителството на Иран.

Хизбула е призната за легитимно движение за съпротива предимно в арабския и ислямския свят и е призната политическа партия в Ливан.

Особено силна е в южната част на страната, където след оттегляне на израелската армия изгражда свои бази, които често използва за нападения върху северната част на Израел.

Кой печели от дестабилизация на Близкия изток?

От 2011 година Хизбула участва активно с бойни действия в гражданската война в Сирия на страната на правителството на Башар Асад.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще домакинства европейското първенство по вдигане на тежести през 2024 г.
България ще домакинства европейското първенство по вдигане на тежести през 2024 г.
Любомир Ганев: До 31 октомври ще изслушаме докладите на всички национални треньори
Любомир Ганев: До 31 октомври ще изслушаме докладите на всички национални треньори