НОВИНИ

Страх, тъга и мъчително чакане в Израел, ракетните удари не спират

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:33, 10.10.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Войната между Израел и Хамас. Близо 900 са вече жертвите в Израел, а убитите палестинци са над 700. И тази нощ продължиха израелските удари по Газа. Военновъздушните сили съобщиха, че са унищожили над 2400 цели на палестинската групировка Хамас.

Четвърти ден съдбата на заложниците на Хамас остава неизвестна. Засега израелските военни нямат информация за хората в плен, каза в "Денят започва" Лиор Кац, която чака новини за майка си, сестра си и племенниците си.

Над 2400 цели на Хамас са поразени, жертвите в Израел са над 900

Така осъмна Израел - в страх, тъга и мъчително чакане на новини за заложниците.

"Не знаем къде са, не знаем при какви условия ги държат, дали се хранят. Има и деца, и бебета, и възрастни", заяви Лиор Кац.

Тя не знае дали майка ѝ, сестра ѝ и племенничките ѝ са живи. От събота и брат ѝ е в неизвестност.

"Бяха в дома на майка ми, в кибуц Неар, близо до границата между Израел и Газа. Зная, че ги държат в Ивицата Газа, но не зная какво става с тях", разказа Лиор Кац.

Израел съобщи, че си е върнал контрола по граничната ограда с Ивицата Газа.

"Движим се близо до границата с Ивицата Газа. Може да видите черния дим и да разберете колко близо сме. Именно там израелците бомбардират в момента. Ние сме на мястото, където се проведе фестивалът", споделя Расмус Тантполд, кореспондент на TV 2 - Дания.

Мястото прилича на бойно поле. Пълно е с опожарени коли. Линейки продължават да прибират телата на убитите.

"Трябва да залегнем. Току-що получихме червено предупреждение. Може би чувате взривовете", каза Расмус Тантполд.

След атаката на Хамас 300 хиляди резервисти бяха мобилизирани.

"Знам, че изминалите дни бяха тежки. Цената е висока. Има много въпроси и голямо разочарование. Време е за война. Не за операция, а за война", заяви Херци Халеви, началник на генералния щаб на армията на Израел.

Израелските обстрели срещу град Газа не спират, много квартали вече са превърнати в руини. Само тази нощ са били унищожени над 200 цели на Хамас.

"Израелската армия първо изстреля предупредителна ракета, а след това с F-16 унищожи сградата. Това беше офис сграда, но имаше и жилищна част. Всички, които живееха в района, вече са разселени", споделя очевидец.

В четвъртия ден откакто Хамас започна война с Израел Ивицата Газа е под пълна обсада. Прекратени са всички доставки на храна, спряно е подаването на вода, както и електричеството за палестинската територия.

Според високопоставен член на Хамас само малък брой висши командири в Газа са знаели за мащабите на атаката и точното време, в която тя ще бъде извършена.

Пред Асошейтед прес Али Бараке заяви, че целта на нападението е била да се вземат заложници, които групировката да използва за освобождаване на палестински затворници в Израел и Съединените щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В девет области отчитат повишаване на заболеваемостта от COVID-19
В девет области отчитат повишаване на заболеваемостта от COVID-19
Съществено затопляне през втората половина на седмицата
Съществено затопляне през втората половина на седмицата