НОВИНИ

Австрия разгроми Норвегия в Лигата на нациите след пълна доминация във второто полувреме

Еднопосочният трафик на "Райфайзен Арена" се утвърди през втората част, когато австрийците вкараха четири гола до нейната среда за най-категоричния им успех срещу "викингите".

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
23:40, 13.10.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Национален отбор на Австрия по футбол
Снимка: X / @oefb1904
Слушай новината

Австрия разгроми с 5:1 като домакин Норвегия в мач от група B3 на Лигата на нациите. Възпитаниците на Ралф Рангник доминираха и през първата част, но еднопосочният трафик на "Райфайзен Арена" се утвърди през второто полувреме, когато австрийците вкараха четири гола до неговата среда за най-категоричния им успех срещу "викингите".

Головата машина на норвежкия национален отбор Ерлинг Холанд можеше да се разпише още в 6-ата минута, когато той получи топката на дъгата на наказателното поле, преодоля защитник на домакините и стреля, но ударът му се отклони от левия страничен стълб.

Две минути по-късно противниковият централен нападател също отцели греда, но бе далеч по-точен и даде преднина на Австрия. Идентично на положението на Холанд, Марко Арнаутович отправи мощен изстрел от границата на наказателното поле, който влезе във вратата на Йорян Ниланд от напречния стълб.

След голът австрийците поддържаха контрол над събитията и не позволиха на техните гости да отправят точен удар до 39-ата минута, когато те поддадоха на напрежението и позволиха на Норвегия да изравни. Юлиян Риерсон центрира от статично положение към Александър Сьорлот, който бе точен с глава.

Две минути преди края на полувремето Конрад Лаймер стреля от демиволе от границата на наказателното поле, но Ниланд улови топката.

Веднага след подновяването на играта домакините получиха право да изпълнят 11-метров наказателен удар. Кристоф Баумгартнер се измъкна от отбраната на "викингите", което предизвика самоотвержан плонж от страна на Андреас Ханче-Олсен. Централният защитник на скандинавците обаче не успя да играе с топката и бе санкциониран с жълт картон, а при изпълнението на дузпата Арнаутович удвои головата си сметка и възстанови предимството на Австрия.

В 54-ата минута възпитаниците на Ралф Рангник можеха да поведат с два гола, след като останаха четирима на четирима със защитата на гостите. Баумгартнер подаде към включилия се в нападанието ляв бек Филип Мвене, който навлезе навътре и стреля, но право в ръцете на вратаря на испанския Севиля.

Третото попадение все пак стана факт само четири минути по-късно, когато Филип Линхарт се извиси над отбраната на Норвегия и засече центрирането от ъглов удар на Романо Шмид.

Австрийската наказателна акция във втората част продължи в 63-ата минута за нов гол. Марсел Забицер центрира от левия фланг на далечната града, където чакаше Стефан Пош, който излъга стража на норвежците.

В 71-ата минута Забицер се отчете с нова асистенция. "Викингите" преживяха още едно дежавю, след като полузащитникът на Борусия Дортмунд центрира от ляво, но този път резервата Михаел Грегорич матира Ниланд за пети път в днешната среща.

До края на двубоя домакините контролираха темпото и не допуснаха норвежците да стигнат до втори точен удар.

Положението в група B3 на Лигата на нациите се завърза още повече. Норвегия, Австрия и Словения заемат първите три места с еднакъв брой точки - 7, преди последните два мача, които противопоставят словенците срещу двата си директни съперника. Австрийци и норвежци играят и с последния в класирането Казахстан.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Радвам се, че съм част от тази нова страница на Левски
Николай Желязков: Радвам се, че съм част от тази нова страница на Левски
Над 150 китаристи изсвириха "Клетва" от култовия филм "Вчера" на "Щурците"
Над 150 китаристи изсвириха "Клетва" от култовия филм "Вчера" на "Щурците"