НОВИНИ

Австрийска лекарка се е самоубила заради тормоз от противници на ковид ваксините

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:06, 04.08.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
австрийска лекарка самоубила заради тормоз противници ковид ваксините
Слушай новината

Острото разделение "за" и "против" ваксините доведе до събитие, което разтърси обществото в Австрия. Тормоз срещу медик от страна на противници на ваксините срещу COVID-19 завърши с фатален край.

В Австрия беше намерена мъртва лекарка, станала известна с позицията си в подкрепа на ваксините. Според аутопсията става дума за самоубийство.

"Не мога да кажа дали и кога ще бъде възможно да работим при "нормални" условия".

Това е една от последните публикации в Туитър на д-р Лиза-Мария Келермайер, преди да обяви затварянето на кабинета си в провинция Горна Австрия. В профила си в социалната мрежа тя нееднократно споделя, че повече от 7 месеца получава смъртни заплахи от антиковид активисти и противници на ваксините.

Обект на разследване за тормоза срещу нея е мъж от германската провинция Горна Бавария. Но твърде късно - преди шест дни д-р Келермайер е открита мъртва в кабинета си. Аутопсията сочи, че става дума за самоубийство. Намерено е предсмъртно писмо. Приживе тя споделя, че не се чувства защитена от полицията и властите.

Новината за смъртта ѝ предизвика вълна от съпричастност в Австрия, а в центъра на Виена хиляди присъстваха на бдение в нейна памет.

36-годишната лекарка е подложена на масиран натиск заради застъпничеството си за ваксините срещу коронавируса - позиция, която тя защитава в честите си медийни изяви.

В Австрия бяха въведени едни от най-строгите ограничения срещу разпространението на COVID-19, включително забрана за напускане на дома на неваксинирани. В началото на годината ваксинацията за пълнолетните австрийци стана задължителна - мярка без прецедент в ЕС, а предвидените глоби за нарушителите от 600 до 3600 евро.

Преди да бъдат смекчени мерките, посещението в търговски обекти, музеи, заведения и ползването на услуги с близък контакт между клиенти и служители беше възможно само със зелен сертификат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изнесли ли сме 4200 тона оръжия за Украйна? Взаимни обвинения между Корнелия Нинова и уволнения шеф на "Кинтекс"
Изнесли ли сме 4200 тона оръжия за Украйна? Взаимни обвинения между Корнелия Нинова и уволнения шеф на "Кинтекс"
Антонио Конте се прицели в спечелването на Висшата лига и Шампионската лига
Антонио Конте се прицели в спечелването на Висшата лига и Шампионската лига