Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Автомобилите втора употреба продължават да поскъпват

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:13, 11.08.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша прогнозират, че увеличението може да достигне близо 50% спрямо цените от миналата година. На този фон производителите на нови автомобили продължават да изпитват сериозни затруднения със сроковете от липса на части заради пандемията.

От началото на годината цените на колите втора ръка вървят нагоре. Причината - на вторичния пазар в Западна Европа липсват оферти. Традиционният внос от Италия, Германия, Швейцария и Австрия е силно ограничен, тъй като след световния локдаун за нов автомобил се чака между 8 месеца и година и половина.

"За една кола в момента се борят около 4 - 5 търговци навън. Цените се вдигнаха поне с 30% както на новите коли, така и на втора употреба", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

Основната причина за това е огромното забавяне на резервните части и доставката. Поради тези причини през последните години доста се развива вътрешният пазар на автомобили в България, допълва Константин Попов - търговец на автомобили.

Спад на продажбите на нови автомобили в Европа, втора употреба се намират все по-трудно

У нас най-предпочитани са колите до 10 години. Според търговците макар и с бавни темпове автопарка в България се подновява като в големите градове шофьорите вземат под внимание и евросертификата на колата.

"Ценовият диапазон на автомобилите, които се продават на българския пазар, е между 3000 - 4000 лева до 40 000 - 50 000. Дизеловите автомобили са основна търсените. Тези с малките мотори са за предпочитани. Тъй като в момента пропан-бутанът е най-евтиното гориво на пазара, към колите с газов инжекцион също има голям интерес", каза Емил Николов - търговец на автомобили.

Повишен е и интересът към хибридните автомобили заради ниския разход, който е средно с 30% по-малък от този на стандартен бензинов или дизелов двигател в същия клас.

Глад за коли "втора употреба" - цените се покачват драстично

През последните няколко месеца търговците отчитат и друга тенденция. Повишаване на интереса към електрическите автомобили заради високите цени на горивата. Втора ръка те могат да се намерят на цена между 20 000 и 80 000 лева.

Засега обаче придвижването на ток у нас остава по-скоро бутиково удоволствие. До 1 юли регистрираните електрически коли са малко над 4600. Според търговците една от причините е липсата на голям брой зарядни станции в страната. На този фон прогнозите са, че цените ще продължават да растат, а пазарът ще навакса забавените темпове най-рано догодина.

"От 60 - 70 автомобила, които държа в наличност в момента имам 9 автомобила в автокъщата. Продаваме, а няма какво да купим", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

По данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили броят на регистрациите на нови коли в Европа е намалял с близо 17% през юни. От началото на годината спад отчитат страни като Италия, Франция, Германия и Испания. Най-голям процент през юни е регистриран в Хърватия - близо 30 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Славия и Черно море обявиха групите си за шампионатните мачове
Славия и Черно море обявиха групите си за шампионатните мачове
Трима българи се класираха на полуфиналите на Европейското по гребане в Мюнхен
Трима българи се класираха на полуфиналите на Европейското по гребане в Мюнхен