БАБХ спря дейността на незаконния развъдник, в който е родено кучето Рая

от БНТ
17:32, 23.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
бабх спря дейността незаконния развъдник родено кучето рая

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая.

Обектът не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет.

В постройки в частния имот на собственика инспекторите констатираха общо 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 малки.

Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани, съгласно законодателството.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Казусът с българското чихуахуа в Норвегия: Наказват ветеринаря от Тервел

Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая. Констатираните нарушения на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, употреба на идентификационни чипове с неясен произход и без да бъдат вписани в интегрираната информационна система на агенцията - ВетИС и издаване на фалшиви документи, както и липса на задължителен дневник на дейностите, извършвани в практиката на лекаря.

БАБХ търси съдействие от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от град Белослав и да съдействат за осиновяването им.

Всички констатирани от контролния орган нередности и обстоятелства ще бъдат предадени на Прокуратурата за последващи действия по компетентност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трети случай на заразен с COVID-19 в дома за стари хора в Русе
Трети случай на заразен с COVID-19 в дома за стари хора в Русе
Как се справят хората в Белица без здравен център?
Как се справят хората в Белица без здравен център?