НОВИНИ

Казусът с българското чихуахуа в Норвегия: Наказват ветеринаря от Тервел

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:34, 19.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

От Българската агенция по безопасност на храните са установили нарушения при работата на ветеринарния лекар от град Тервел, оформил документите на кучето Рая, която беше спасена след призив в социалните мрежи на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Лекарят ще бъде глобен, а максималният размер на санкцията е 500 лв. Оказва се подобен сюжет не изключение. Ветеринари сигнализират за фалшификации на документи чрез мними доктори.

Процедурата по завръщането на тримесечната Рая от Норвегия вече е в ход, увериха от Българската агенция по храните. Все още остава мистерия как домашният любимец е бил транспортиран, тъй като никъде не са регистрирани обичайните гранични процедури. Също така не е издаван сертификат за придвижване. Въпреки щастливата развръзка все още не е ясно обаче кой ще посрещне Рая в България.

"На практика до ден днешен няма яснота кой е собственикът в България. Продължават дискусиите, никой не се обявил като човек, който е имал това куче в България и го е закарал в Норвегия", каза д-р Георги Чобанов, БАБХ.

Подобен сюжет обаче не е прецедент. От Българския ветеринарен съюз заявиха, че често се срещат фалшификации и проблеми с документите на кучета.

"Преди 3-4 години лично моя печат беше фалшифициран. Аз го разбрах, като ми дойдоха на проверка. Беше образувана прокурорска проверка, която завърши с писмо до мен, че е неизвестен извършител, не е ясно и се приключи", каза д-р Димитър Яновски, председател на Български ветеринарен съюз.

Десетки са запитванията за кучета, които са били транспортирани извън България за страни членки на ЕС, където се сдобиват с нови собственици. Най-много запитвания има от Германия, Белгия, Швейцария, Франция и Великобритания. Често проверките установяват неспазване на ветеринарното законодателство.

"При проверка в една част от случаите чиповете не са под контрол на БАБХ. Тоест това са чипове, които не са регламентирани за използване в нашата държава. Съответно не може да се докаже, че кучетата са били чипирани в България", каза д-р Георги Чобанов, БАБХ .

"Би могло да се прикриват болести, би могло да се фалшифицират ваксини", каза д-р Димитър Яновски, председател на Български ветеринарен съюз.

Десетки са и сигналите за нерегламентирана дейност и към Българския ветеринарен съюз.

"Някои са от колеги за други колеги, които са виртуални, не съществуват в нашите регистри, други са за хора, които нямат нищо общо с ветеринарната медицина", каза д-р Димитър Яновски, председател на Български ветеринарен съюз.

Според ветеринари фиктивната документация освен като бизнес прикритие, може да се използва и за пестене на пари от задължителни процедури като ваксинация, чипиране и обезпаразитяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път в света: Българин създаде система от настолни игри за незрящи
За първи път в света: Българин създаде система от настолни игри за незрящи
Две седмици до изборите в САЩ: Тръмп и Байдън с взаимни атаки на тема COVID-19
Две седмици до изборите в САЩ: Тръмп и Байдън с взаимни атаки на тема COVID-19