Правят бързи тестове за грип и COVID-19 в училища и детски градини в Бургас

от БНТ
20:22, 19.10.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В Бургас пристигнаха първите комбинирани бързи тестове за коронавирус и грип. По решение на Общинския кризисен щаб те са предназначени за децата в училищата и детските градини. Медицинските специалисти в учебните заведения преминаха специално обучение за това как да се тестват децата.

"Току-що взехме тест от назофаринкса на 19-годишен ученик, който в случая е отрицателен", обяснява фелдшерът Дора Иванова.

В едно от бургаските училища вече направиха първия бърз тест за коронавирус. Резултатите от тестовете стават готови за десетина минути. При положителен резултат ученикът ще бъде насочван за извършване на още по-точното PCR изследване.

"След като детето има симптоматика, отива в кабинета, сестрата го преглежда. След като дойде родител, в негово присъствие и с неговото съгласие, се взема секрет. Секретът се взема от носоглътката с тампон. Тампонът е много фин", обясни Мария Динкова, медицински експерт в училищата в Бургас.

Освен за коронавирус, тестовете ще изолират и сезонните грип тип "А" и грип тип "Б"".

"По този начин, когато отсеем COVID от грип, да не се натрупват и да не се смесват потоците и да се получи вторично кръстосване на инфекциите", допълни Динкова.

На този етап са осигурени общо 1000 безплатни бързи теста, които са разпределени в бургаските училища.

"Разбира се, ако те са недостатъчни, сме в готовност, имаме връзка с фирмата, да доставим и още", категорична беше зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева.

При нужда освен децата ще бъде тестван и персоналът на училищата и детските градини в Бургас.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две седмици до изборите в САЩ: Тръмп и Байдън с взаимни атаки на тема COVID-19
Две седмици до изборите в САЩ: Тръмп и Байдън с взаимни атаки на тема COVID-19
Преди зимния сезон: Бордът по туризъм поиска мерки срещу COVID-19
Преди зимния сезон: Бордът по туризъм поиска мерки срещу COVID-19