НОВИНИ

БЧК раздава 6500 тона храна на хора в нужда

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 19.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Българският червен кръст раздава пореден транш хранителни продукти на хора в нужда. Подкрепата възлиза на над 6000 тона и се съфинансира от Европейския фонд за подпомагане.

6500 тона храни на стойност 15 млн. лв. ще бъдат раздадени на нуждаещи се от цялата страна. В първия ден пред раздавателния пункт в Бургас се извиха дълги опашки от чакащи. Ончо Кралев е сред тях, тъй като е баща на дете със 100% увреждане.

"Брашно, спагети, лютеница, консерви риба, консерви боб. 2-3 месеца и могат да стигнат. Особено консервите могат да останат и за цяла година. Както сме ние родители с болни деца, е хубаво да има такива неща", сподели бащата.

Най-нуждаещите се получиха 23 кг пакети с 16 вида продукти от първа необходимост.

"Това са хранителни пакети, които са насочени към най-уязвимата част от нашето население. За пръв път тази година на семейства, които са с повече от 1 дете, т.е. тричленни семейства, им се полагат два пакета", допълни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

От безплатните хранителни пакети ще се възползват 473 000 души с увреждания, възрастни или самотноживеещи. Списъците с всички записани се подават от Агенцията за социално подпомагане към БЧК.

"Всеки, който е включен, може да дойде в пункта в работно време 13:00-17:00 ч. и да носи личната си карта. Срещу лична карта ще получи хранителния пакет", заяви директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева.

Михаела е доброволец в Червения кръст от 3 години. Споделя, че понякога работата ѝ е тежка, заради тъжните лични истории, които чува.

"Разказват, че нямат търпение да дойде този период от годината, защото през останалото време няма с какво да се хранят", споделя тя.

В страната раздаването на хранителни пакети ще продължи до края на октомври.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов проведе телефонен разговор с американския зам. държавен секретар Кийт Крач
Борисов проведе телефонен разговор с американския зам. държавен секретар Кийт Крач
Задължителни маски на открито и закрито в Букурещ
Задължителни маски на открито и закрито в Букурещ