НОВИНИ

Байдън се срещна с европейски лидери в Берлин, всички потвърдиха подкрепата си за Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:52, 18.10.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън е на еднодневно посещение в Германия, където се срещна с лидерите на Германия, Франция и Великобритания. Украйна е основна тема на разговорите след отмяната на срещата на съюзниците във формат Рамщайн на 12 октомври заради урагана Милтън.

Джо Байдън, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Киър Стармър обсъдиха усилията за увеличаване на оръжейните доставки за Киев както и Плана за победа на Володимир Зеленски.

Байдън беше приет от германския канцлер Олаф Шолц по време на посещение в Берлин, наречено от медиите "лебедова песен за американския президент". Байдън приветства увеличаването на разходите за отбрана на Германия до 2% от брутния вътрешен продукт, каквато е целта на НАТО. Той коментира последното развитие на обстановката в Близкия изток и отново потвърди подкрепата за Украйна, без обаче да отговаря на въпрос за плана на Зеленски.

"Америка и Германия са най-големите поддръжници на Украйна в нейната борба за оцеляване като свободна и независима нация. Тъй като Украйна е изправена пред тежка зима, ние трябва да поддържаме нашата решителност и нашата подкрепа", заяви американският президент.

"Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Заедно с нашите партньори от Г-7 ние решихме да подкрепим Украйна със заем от 50 милиарда долара до края на годината. Заедно сме отдадени на силен НАТО, който защитава всеки сантиметър от своята територия", добави германският канцлер.

Няма нищо по-спешно от това да отблъснем бруталната атака на Путин срещу Украйна, заяви Байдън и в двореца Белвю, където получи най- високото отличие за укрепване на американско –германското сътрудничество и трансатлантическия алианс. Наградата беше връчена от германския президент Франк Валтер Щайнмайер. Байдън, който през ноември ще навърши 82, благодари и се пошегува с възрастта си.

"Мисля, че е честно да кажа, въпреки че знам, че изглеждам като на 40 години, видял съм много от историята. Когато съм се родил, нашите страни са били във война. Като млад сенатор посетих Западен Берлин и видях какво означава да живееш в разделен град, държава и континент".

По-късно през деня към Байдън и германския домакин се присъединиха президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Киър Стармър. Украйна беше отново основен акцент на работната среща. Разговорите се провеждат 15 дни преди изборите в Съединените щати.

Републиканецът Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране, вече даде сигнал, че би бил по-неохотен от Байдън да продължи да подкрепя Украйна, което може да лиши Киев от най-големия му военен и финансов поддръжник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследването на фаталния полет: 7 секунди е липсвала комуникация между самолета и кулата
Разследването на фаталния полет: 7 секунди е липсвала комуникация между самолета и кулата
Разбиха схема за измами с кредити
Разбиха схема за измами с кредити