НОВИНИ

Байдън: Вашингтон остава твърд съюзник на Киев и ще продължава да оказва военна помощ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:14, 22.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Като "успешно" и "ползотворно" определи украинският президент Володимир Зеленски пътуването си до Вашингтон. В серия от блицсрещи той се срещна с представители на американските власти, като кулминацията беше второто му за по-малко от година посещение в Белия дом. Макар Конгресът да не даде светлина на искания от него пакет на стойност 24 млрд. долара, Джо Байдън заяви, че Вашингтон остава твърд съюзник на Киев и ще продължава да оказва военна помощ.

Сърдечно посрещане и обещание за нов пакет военна помощ за Киев - такава е равносметката от втората среща в Белия дом между американският президент и украинския лидер. Двамата лидери разговарят на четири очи за пети път от началото на войната. Според Джо Байдън единствената пречка за постигане на мир в Украйна е нежеланието на Русия да сложи край на войната:

"Целият свят трябва да знае, че сме длъжни да не допуснем нито една държава, нито един агресор, да отнема със сила територии на свой съсед. Ето защо, заедно с нашите съюзници, ще продължаваме да осигуряваме военна помощ на Украйна, за да си върне териториите. Само и единствено Русия стои на пътя към постигането на мир. Всичко може да приключи още днес, но вместо това Русия търси още оръжия от Иран и Северна Корея."

Докато конфликтът продължава, помощта на Вашингтон за Киев е безалтернативна, каза още Байдън и допълни, че се надява Конгресът да одобри поискания от него нов пакет за Украйна на стойност 24 млрд. долара. От Белия дом обявиха, че Киев ще получи военна помощ с акцент върху противовъздушната отбрана. Предвидени са въоръжения, съобразени с нуждите през предстоящия зимен период, но не и ракети с далечен обсег.

"Ще работим за допълнително засилване на отбранителни способности на Украйна. Това е стратегически важно решение, което ще ни позволи да предотвратим за в бъдеще нова агресия срещу нас, срещу Украйна и срещу нашите граждани", каза Володимир Зеленски.

След срещата Зеленски замина на необявено предварително посещение в Канада, където ще разговаря с премиера Джъстин Трюдо и ще държи реч в парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСО с мерки за сигурност във Велико Търново за честванията на 22 септември
НСО с мерки за сигурност във Велико Търново за честванията на 22 септември
Слънчево време в празничния ден
Слънчево време в празничния ден