НОВИНИ

Байдън: Военната мисия на САЩ в Ирак ще приключи в края на 2021 г.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:16, 27.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Край на още една война на Съединените щати зад граница. Американската вонна мисия в Ирак ще приключи в края на годината. Това обяви американският президент Джо Байдън на среща с иракския си колега Мустафа Ал-Кадими. Двамата разговаряха в Белия дом.

18 години след като бяха изпратени в Ирак, военната мисия на американските военни приключва.

"Нашата роля в Ирак ще бъде - да се справим, а не само да сме на разположение, да продължим да обучаваме, да сътрудничим и да се борим с "Ислямска държава". Но след края на тази година няма да участваме във военна мисия", каза Байдън.

Сега в Ирак има 2500 американски военни. Дейността им е фокусирана в борбата с ислямисти от разбитата "Ислямска държава". Очаква се броят на военните да се запази.

"Ние подкрепяме укрепването на демокрацията в Ирак и искаме да гарантираме провеждането на изборите през октомври. Ангажираме се със сътрудничество в сферата на сигурността. Нашата споделена борба срещу "Ислямска държава" е от решаващо значение за стабилността в региона", допълни Байдън.

Амeриканското военно присъствие в Ирак започна да се обсъжда яростно в арабската държава след убийството на иранския генерал Сюлеймани в началото на 2020-а. Проиранските партии в Ирак настояват за пълното изтегляне на Съединените щати от страната.

През 2003-та американските военни влязоха в Ирак с мисия да бъде свален иракския президент Садам Хюсеин и да бъде сменен режимът в страната. За 7 месеца откакто е в Белия дом, Джо Байдън сложи край на две войни, започнати при управлението на Джордж Уокър Буш. До края на август американските военни трябва да се изтеглят от Афганистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград ще следят кой къде си изхвърля боклука
В Благоевград ще следят кой къде си изхвърля боклука
Спряха част от доброволческите дейности в Мияги заради тайфун
Спряха част от доброволческите дейности в Мияги заради тайфун