НОВИНИ

Байерн и Реал дават старт на полуфиналните битки в Шампионската лига

Първият полуфинален двубой е на стадион „Алианц Арена“ от 22:00 часа

жребий Шампионска лига трофей
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:58, 30.04.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

С двубоя между Байерн Мюнхен и Реал Мадрид днес ще бъде даден старт на полуфиналната фаза в Шампионската лига през сезон 2023/24. Двата колоса на европейския клубен футбол ще се изправят един срещу друг в първи мач от 1/2-финалите на „Алианц Арена“ от 22:00 часа българско време.

За Байерн това е последен шанс да спаси сезона си. Баварците стартираха със загуба от РБ Лайпциг в турнира за Суперкупата на Германия, преди да отпаднат от непретенциозния Саарбрюкен за Купата на страната. В Бундеслигата мюнхенци си намериха майстора и след 11 последователни шампионски титли преклониха глава пред безгрешния този сезон тим на Байер Леверкузен. В последните няколко седмици отборът на Томас Тухел вдигна нивото си и постигна три поредни победи в Бундеслига, гарнирани с отстраняване на Арсенал в четвъртфиналите на ШЛ.

Стъпало преди финала Байерн ще има за съперник не кой да е, а рекордьорът по трофеи с 14 – Реал Мадрид. Кралският клуб детронира Манчестър Сити в последните осем на турнира след равенство 3:3 на „Бернабеу“ и 1:1 на „Етихад“. „Белият балет“ издържа в продълженията и елиминира „гражданите“ след изпълнение на дузпи. Момчетата на Карло Анчелоти вървят към титлата в Испания, като водят с 13 точки пред втория Жирона, пет кръга преди края на първенството. В последния си двубой в Ла Лига мадридчани надвиха Реал Сосиедад с минималното 1:0.

Байерн и Реал са се изправяли общо 26 пъти, като статистиката е много изравнена – 12 на 11 победи за испанския колос, при 3 равенства и голова разлика 41:39 в полза на Кралския клуб. За последно двата отбора се изправиха един срещу друг в полуфиналите през сезон 2017/18, когато Реал триумфира след общ резултат 4:3, преди да вдигне и „Ушатата“ след успех над Ливърпул на финала с 3:1 в Киев.

Главен съдия на първия полуфинал в Мюнхен ще бъде френският арбитър Клеман Тюрпен. Реваншът на „Бернабеу“ е в сряда, 8 май, от 22:00 часа наше време, а победителят ще играе на финала срещу един измежду Борусия Дортмунд или Пари Сен Жермен на „Уембли“ на 1 юни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следете за маркировката - гарант за качество и произход на агнешкото и яйцата, призоваха от БАБХ
Следете за маркировката - гарант за качество и произход на агнешкото и яйцата, призоваха от БАБХ
Пандата Син Бао скоро ще започне нов живот в Сан Диего (СНИМКИ)
Пандата Син Бао скоро ще започне нов живот в Сан Диего (СНИМКИ)