НОВИНИ

Реал Мадрид свали Манчестър Сити от европейския трон след драма с дузпи в реванша

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:48, 18.04.2024
Чете се за: 05:27 мин.
Спорт
реал мадрид свали манчестър сити европейския трон драма дузпи реванша
Слушай новината

Реал Мадрид оформи полуфиналното каре през настоящия сезон в Шампионската лига, след като елиминира действащия първенец в надпреварата Манчестър Сити в изключително драматичен сблъсък, който бе решен след изпълнение на дузпи.

Припомняме ви, че преди седмица на "Сантяго Бернабеу" двата тима направиха зрелищно 3:3, а тази вечер битката в Англия приключи при резултат 1:1 в редовното време и продълженията, но при изстрелите от бялата точка футболистите на "Кралския клуб" бяха по-точни и се наложиха с 4:3.

Така момчетата на Карло Анчелоти взеха реванш за поражението от "гражданите" през миналия сезон в най-престижния европейски клубен турнир, когато двата състава се срещнаха в полуфиналите, а тогава Сити продължи напред след общ резултат 5:1.

Мачът тази вечер на "Етихад" стартира по мечтан начин за Реал, които взеха аванс в резултата след само 11 минути игра, когато Джуд Белингам постави начало на добро нападение отдясно, което завърши с подаване на Винисиус за Родриго, чийто първоначален изстрел бе отразен от Едерсон, но при добавката играчът на мадридчани нямаше как да сбърка и изведе своя тим напред.

Домакините реагираха веднага на получения гол и в 19-ата минута Ерлинг Холанд бе много близо до това да възстанови равенството в общия резултат, но неговият удар с глава срещна гредата на вратата, пазена от Андрий Лунин.

Натискът на "гражданите" продължи и в 27-ата минута Кевин Де Бройне стреля мощно от дистанция, ала Лунин реагира и изби в корнер.

В началото на второто полувреме Джак Грийлиш също тества рефлекса на украинския страж с красиво изпълнение от въздуха, което бе отразено от вратаря. Двайсетина минути преди края на редовното време английският национал отново опита късмета си с диагонален изстрел, но и тук Андрий Лунин се справи.

Превъзходството на Манчестър Сити обаче продължи с пълна сила и това най-накрая даде резултат в 76-ата минута, когато Антонио Рюдигер не се справи по най-добрия начин с едно центриране на Жереми Докю и при опита си за изчистване подари топката на Де Бройне, който я овладя и със силен изстрел под гредата реализира за 1:1.

До края на редовното време отново белгиецът на два пъти можеше да донесе пълния обрат за "гражданите", но първо негов удар от дистанция беше избит със сетни сили от Лунин, а малко по-късно халфът прати кълбото над целта от малко повече от десетина метра.

По този начин сблъсъкът влезе в продължения, където доминацията на английския шампион продължи, но вместо това най-чистото положение се откри пред гостите в 105-ата минута, когато Рюдигер стреля неточно от изгодна позиция.

В крайна сметка след 120 минути здрава битка двата отбора не успяха да се победят и дузпите трябваше да определят кой от тях ще продължи към полуфиналите в Шампионската лига.

При изстрелите от бялата точка Лука Модрич направи първия пропуск за Реал, но той веднага бе върнат от Бернардо Силва, чието изпъление в центъра на вратата изобщо не затрудни Андрий Лунин. Впоследствие украинецът се справи и с удара на Матео Ковачич, което осигури предимство на "лос бланкос". Така се стигна до петите дузпи, при които вратарят на Сити Едерсон първо отбеляза, за да остави жива интригата, но веднага след това Антонио Рюдигер също не сбърка и класира своя тим за полуфиналите.

За Реал Мадрид това ще бъде четвърто поредно участие на предпоследното стъпало в Шампионската лига, но за пръв път в тази поредица срещу рекордьора по трофеи от надпреварата няма да се изправи английски отбор, тъй като малко по-рано в сряда вечер Байерн Мюнхен елиминира Арсенал след домакински успех с 1:0.

В исторически план "Белия Балет" и "баварците" са срещали общо седем пъти на полуфиналите в най-престижния европейски клубен турнир, а до този момент балансът е 4-3 в полза на немския състав.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Понижението на температурите продължава
Понижението на температурите продължава
Байерн Мюнхен надхитри Арсенал и след четиригодишна пауза отново ще играе на полуфиналите в Шампионска лига
Байерн Мюнхен надхитри Арсенал и след четиригодишна пауза отново ще играе на полуфиналите в Шампионска лига