НОВИНИ

Българи внасят петиция срещу еднократната пластмаса

българи внасят петиция еднократната пластмаса
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:37, 27.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Екология

На 28 октомври в Министерство на околната среда и водите ще бъде внесена петиция, подкрепена от над 19 000 българи. С нея те изискват институциите спешно да се справят с пластмасовото замърсяване.

Инициативата е на "За Земята" и "Грийнпийс"-България. Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично ще предаде подписите на министерството. Изпълнителката на "Писмо в (пластмасова) бутилка" от години има активна гражданска позиция срещу прекомерната употреба на пластмаса и защитава правото ни да живеем в чиста околна среда. Двете организации отправиха и покана към министъра на околната среда да приеме петицията.

Поводът за подписката е, че от юли 2021 г. влизат в сила общоевропейската забрана на осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба: клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки и изделия от оксо-разградима пластмаса.

Тези мерки са минимални и недостатъчни, много европейски държави имат вече значително по-амбициозни цели. Подписалите настояват за допълнителни действия като ограничаване и на други широко използвани пластмасови изделия с краткотрайна полза: кутии за храна, чаши за кафе, включително и т.нар. "картонени" чаши с вътрешен пластмасов слой, мокри кърпички и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн и Катрин Тасева представят България на Европейското в Киев
Боряна Калейн и Катрин Тасева представят България на Европейското в Киев
Облачно и дъждовно време утре, с температури до 20°
Облачно и дъждовно време утре, с температури до 20°