НОВИНИ

Българин постави нов световен рекорд за плуване без прекъсване в продължение на 71 часа

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 14.08.2022
13492
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

Българин постави нов световен рекорд за плуване без прекъсване в продължение на 71 часа. Това е 27-годишният Теодор Цветков от Русе. Популярният с благотворителните си каузи спортист вече е част от Книгата на рекордите Гинес, след като преплува 10 километра с една ръка. Теодор имаше намерение да остане 72 часа във водите на езерото в Лесопарка "Липник", но заради лошото време лекарите решиха да излезе час по-рано.

Българин е кандидат за нов рекорд на Гинес - 72 часа плуване без прекъсване

Теодор сподели, че първите 7 часа и последните две нощи са били най-трудни за него, но благодарение на добрата си подготовка и на екипа си е успял да преодолее това изпитание.

"Бяха няколко момента, където замръзнах, по-скоро спазми получих от свръхнатоварването", заяви Теодор Цветков.

Приятелите му от клуба по кану-каяк са били непрекъснато с лодките до него.

"Бяхме 5-6 човека каякарите, сменяхме се от време на време, но той надъхва всички нас, както и ние него", допълни Мартин Церик.

"През цялото време се държа добре, имахме няколко моменти, в които всички се уплашихме за него, но успяхме да ги преодолеем", добави Венцислав Коев.

Проливният дъжд, който се изля в последните 4 часа от плувния маратон, не позволи на Теодор да остане по-дълго във водата.

"Тогава е абсолютно забранено - по време на гръмотевична буря, каквато се изви тук, да има хора във воден басейн, защото те стават обект на светкавици и може да има фатален завършек. Той направи 71 часа, което е уникално", заяви д-р Христо Метев, специалист по белодробни заболявания.

"Доказах, че невъзможното е само дума и всичко може да стане възможно. Постигнахме го, мисля още на 68-мия час, успяхме да го подобрим, но най-важната цел никога не са били рекордите, винаги е било да вдъхновяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за следващите поколения", каза още Теодор Цветков.

Докато се възстанови, Теодор остава под лекарско наблюдение. А след това ще преследва поредната си цел – да преплува Черно море от Одеса до Бургас.

Автор: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова: Ремонтите в София вървят по план
Йорданка Фандъкова: Ремонтите в София вървят по план
Нотингам с първа победа във Висшата лига от 23 години насам
Нотингам с първа победа във Висшата лига от 23 години насам