НОВИНИ

Българите, които влязоха в Рекордите на Гинес...и все още са там

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
09:40, 03.01.2023
11204
Чете се за: 07:27 мин.
Любопитно
българите влязоха рекордите гинеси все
Слушай новината

На кого би му хрумнало да постави световен рекорд за стоене на брадичка? Или плуване с една ръка? На българи е отговорът.

Това са те - само част от българските рекордьори, записани в Книгата със световните рекорди на Гинес. Най-добрите в дисциплини, които може и да не подозирате, че съществуват.

1. Най-много набирания с тежести в минута

Борис Налбантов. Юрист по образование и професия. Ако в България юристите са около 35 000 и той е само един от тях, то в Рекордите на Гинес е единственият. Единственият човек, който успява да се набере 38 пъти в 1 минута. И то с една леко утежняваща ситуацията раница на гърба си. С 18,1 кг на раменете си Борис Налбантов успява да направи 38 набирания за 60 секунди. Събира погледите на съдиите, които строго наблюдават във видеото, изпратено от Борис, дали всяко едно набиране е направено по правилата - с брадичка стигаща до лоста.

Да е световен рекордьор изглежда започва да му става навик. Това не е първият път, в който името на Борис Налбантов е вписано в Книгата с рекорди на Гинес. Преди 5 години той успява да направи 54 набирания за минута със собствено тегло, но този негов рекорд вече е подобрен.

2. Шах и мат

Един шахматист се изправи срещу 360 шахматисти. Едновременно. И загуби само срещу шест от тях. Постижението е на Кирил Георгиев, който през 2009 г. косвено доказва, че "мултитаскингът" не е способност само за жените. За под 15 часа успява да приключи 360 игри на шах. Казва, че вътрешно правило за него било да се задържи максимално по 3 - 4 секунди на дъска и местейки се от съперник на съперник да забравя всички ходове и стратегии, които е имал в предишната игра.

3. Неповторимите

Те са неповторими и всеки опит за повторение граничи с лудост. Боби и Вальо - българската двойка, която привлече вниманието на Рекордите на Гинес, след като шашнаха журито на "Америка търси талант". Така:

Номерът им не подлежи на обяснение на с думи, но все пак от "Гинес" се свързват с тях и им предлагат да отворят нова категория с постижения, която да звучи по следния начин: най-малко седем пълни преобръщания на един човек на 370 градуса върху челото на друг човек при височина 8,2 метра. Боби и Вальо успяват да надминат почти двойно параметрите и правят общо 12 преобръщания.

4. Футболният магьосник

Радослав Николов-Джани - бивш футболист на Ботев Пловдив. Още през 1984 г. прави 43 обиколки на стадион и в продължение на 18 километра и 100 метра не спира да жонглира с футболната топка. Всичко това се случва за 2 часа 57 минути и 3 секунди, като Джани удря топката 18 000 пъти. Три години по-късно бие собствения си рекорд и успява да измине 32 километра без да изпуска топката на земята.

В този видеоклип с твърде ниско качество, но достатъчно добре документирано, се вижда как футболистът тренира за едно от всичките предизвикателства, които сам си поставя - да измине всички 894 стъпала до паметника "Шипка" отново по своя начин.

5. Плуване, плуване и пак плуване

В тази графа едно българско име обещава да занимава съдиите в Рекордите на Гинес. Теодор Цветков е русенецът, който всяка година хваща кръста на Богоявление в студените води на Дунав. Но това е само малка традиция при него. Името му се разчу, след като тази година успя да плува 71 часа без да спира. Това са почти три денонощия без сън във водата на езерото Липник. Безспорен рекорд, който чака да бъде признат и вписан в книгата на Гинес.

Там Теодор е вече познато име и истински ужас сред плуващите хора по света, които си мечтаят да заслужат титлата "рекордьор". Той вече е единственият човек в света, който успя да преплува 10 километра със завързана дясна ръка. На практика само с лявата си ръка Теодор плува 5 часа и 15 минути без да спира. Има и още една "тайна" в този успех - българинът поставя рекорда с контузена от тренировки ръка.

Добавяме към повода за възхищение още една подробност - своите рекорди Теодор поставя не за чест, слава и пари, а за да привлича общественото внимание към определени каузи, като например изграждане на комплекс за водна рехабилитация и опазване на чисто Черно море.

6. Шифърът на Атанас

Кой ден от седмицата е бил на 14.02.1520 г.? Този отговор е по силите на българина Атанас Атанасов, който в рамките на една минута успява да разгадае 21 дати в диапазон от 10 000 години преди новата ера до 10 000 години след новата ера.

Атанасов използва метод, който е открил без да иска. Създавайки упражнение, с което да тренира паметта си, той установил, че има определена закономерност при датите и дните от седмицата. Така измислил точен и лесен за себе си начин да ги изчислява.

7. "Да пиеш или да не пиеш?"

Това е въпросът, който вероятно си е задала комисията от "Рекордите на Гинес", когато е посетила варненския бар на Пенчо Пенчев, за да установи дали си струва да му припише титлата рекордьор за най-голямо разнообразие от предлагани коктейли.

През 2014 г. барът на Пенчев предлага 1227 различни коктейла, събрани в 1-килограмово меню. След обстоен и задълбочен поглед на менюто комисията преценява, че рекордът може да бъде признат.

Това са само част от българите, които успяха да влязат в рекордите на Гинес и все още не са излезли от там.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперният певец Хари Драганов, изпълнил след 46 години "На многая лета": Тази молитва е на всички
Оперният певец Хари Драганов, изпълнил след 46 години "На многая лета": Тази молитва е на всички
Мичъл с исторически 71 точки за победа на Кливланд над Чикаго
Мичъл с исторически 71 точки за победа на Кливланд над Чикаго