НОВИНИ

България чества Деня на независимостта

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 22.09.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес България чества Деня на независимостта. На 22 септември 1908 година, в старата столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на страната. В манифеста той пише:

"Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля - да бъде, според както той иска".

По традиция тържествата започнаха във Велико Търново от рано сутринта в църквата "Свети 40 мъченици", където преди 114 години е прочетен манифеста, с който княз Фердинанд обявява страната за свободно и независимо царство. По-късно този манифест беше прочетен отново от Великотърновския митрополит Григорий. Той освети и бойните знамена на Националния военен университет, както и на всички държавни институции.

Празничното шествие стигна до историческия хълм Царевец, където манифестът от 1908 г. беше повторно прочетен. След това с военен ритуал беше издигнато националното знаме. Бяха поднесени и венци и цветя в знак на признателност пред пирамидата на независимостта. Отново след 2 години заради ковид пандемията много хора се включиха в честванията.

Снимки: БГНЕС

В официалните чествания се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си от хълма Царевец тя заяви, че независимостта принадлежи само на силна държава, на държава със силни институции и на хората, които управляват тези институции.

Илияна Йотова: Независимостта принадлежи само на силната държава

Илияна Йотова коментира и актуалната тема с частичната мобилизация в Русия като заяви, че президентската институция следи внимателно ситуацията там, а държавният глава Румен Радев трябва да реши дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

"Очевидно е, че санкциите са средство, но то не е достатъчно. Според мен час по-скоро трябва да се съберат всички възможни формати на тема "Сигурност", както в рамките на ЕС, както и на Съвета на Европа - това е по-голямата институция, независимо, че Русия излезе от този формат, така и на световно ниво. Путин трябва да бъде спрян, опасността е към целия континент. България може да има много водеща роля в този процес като страна от Източна Европа, като страна, която има и своята история, спецификите на тази история, може да бъде посредник в тези преговори. Може да предложи смели решения на европейско ниво, за да се избегне ескалацията на напрежението, към което очевидно отиваме", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Велико Търново е център на честванията по случай 114 години независима България

Тържествата във Велико Търново продължават през целия ден, като кулминацията ще е тържествената заря-проверка в 19.30 часа, когато се очаква и служебният премиер Гълъб Донев да приеме почетния строй на НВУ.

Вижте повече в прякото включване на Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Днес трябва да останем смели и мъдри, с ясни послания и ценности
Фандъкова: Днес трябва да останем смели и мъдри, с ясни послания и ценности
Проф. Кирил Топалов: Колкото и българското общество да е разделено, този празник ни обединява
Проф. Кирил Топалов: Колкото и българското общество да е разделено, този празник ни обединява