НОВИНИ

България е договорила допълнителни дози от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 26.02.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Над 400 000 дози на "Модерна" и 1 млн. дози на "Пфайзер" ще получи страната ни от месец май до юни. Очакват се до дни и около 160 000 дози на "Астра Зенека". Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна, където даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна.

Той увери още, че вторите дози, на всички ваксинирани с първата, се пазят и ще бъдат направени.

„Ако запазим темпът на ваксинация от последната седмица, до месец ще имаме пълен контрол над вируса“, каза здравният министър.

По думите му отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини, които се очакват идните дни.

Здравният министър коментира още, че се ядосва, че темата с ваксините вече започва да се употребява политически.

„Много ми е неприятно, че тази тема започна да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата без да гледат медицинския резултат. Това е безотговорно поведение на политиците, да използваш страха на хората като очакваш да получиш политически дивиденти, не го разбирам това“, коментира министърът.

В последните дни има повишено търсене за хоспитализация на пациенти, призна проф. Ангелов. Но места в болниците има, увери министърът. Има натиск най-вече в Кюстендил, следват Шумен и София.

„Нека хората, вместо да чакат локдауна, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи“, призова за пореден път проф. Ангелов.

Относно руската ваксина „Спутник V“ министърът коментира, че се очаква решението на европейските експерти.

„Държавата е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам“, заяви Ангелов.

С новата апаратура, която проф. Костадин Ангелов представи днес, ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

Министърът благодари на всички, които работят в болницата. Той изтъкна, че това е лечебното заведение, поело най-много от пациентите, заболели от COVID-19 в Североизточна България.

„Държавата положи усилия, въпреки световната криза, въпреки намаления брой пациенти. В „Св. Марина” бяха затворени 11 клиники по време на пандемията, а от тях 257 лекари и сестри бяха командировани за лечение на пациенти с Ковид. Държавата не изостави лечебните заведения, те си получават регулярно средствата“, посочи Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария и Франция удължават ограниченията
Унгария и Франция удължават ограниченията
Ваксинационните сертификати в ЕС вероятно ще са факт преди началото на летния сезон
Ваксинационните сертификати в ЕС вероятно ще са факт преди началото на летния сезон