България е готова да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море

от БНТ
17:42, 19.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
българия готова домакин регионалната координационна функция нато черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърди изпълнението на ангажиментите на Въоръжените сили на Република България по участието в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море. Това посочи той в изказването си в рамките на конференцията на Военния комитет на Алианса, която поради усложнената епидемична обстановка с COVID - 19 се проведе като видеоконференция.

По темата за започналата трансформация на мисията в Афганистан беше посочено адаптирането на българското участие в нея. Началникът на отбраната отбеляза и увеличаването на ангажимента ни към операцията в Косово.

Адмирал Ефтимов подчерта значението, което имат за България сигурността и стабилността в Черноморския регион и Западните Балкани. Той постави акцент върху готовността на страната ни да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море, която да се изпълнява от националния ни военноморски координационен център.

В рамките на конференцията бяха обсъдени както операциите, мисиите и оперативните дейностите на Алианса, така и ролята на организацията в борбата с тероризма.

Началниците на отбраната одобриха основните елементи от съгласуването на дейностите по Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона. Това е ясен знак за единството и солидарността на Алианса в процеса на приспособяване към променената среда на сигурност. Този акт спомага за допълнителното синхронизиране на усилията на НАТО за адаптиране на способностите му за възпиране и отбрана и повишаване на възможността за поддръжка на застрашен съюзник.

Дискутирани бяха също напредъкът в разработването на ключовата концепция на НАТО за бойните действия, както и поуките от практиката за ролята на организацията в противодействието на COVID-19.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Четири класа от столичното 107-о училище са под карантина заради заразен с COVID-19 учител
Четири класа от столичното 107-о училище са под карантина заради заразен с COVID-19 учител
Има ли книжка колкото монета? Отговорът в изложба за мини издания на БАН
Има ли книжка колкото монета? Отговорът в изложба за мини издания на БАН